Bratislavský samosprávny kraj: 5. 6. 2018 – Eurofondy aj pre BSK budú pokračovať

0
Eurobankovky (Autor: SITA)

„Bratislavský kraj sa aktívne zapájal do konzultácií s Európskou komisiou a preto pre nás nie je prekvapením vidieť, že máme na stole témy ako podpora prepojenej Európy, či už prostredníctvom dopravnej infraštruktúry alebo digitálnych sietí, podporu vzdelávania a odbornej prípravy, sociálnej inklúzie a rovného prístupu k zdravotným a sociálnym službám,“ uviedol bratislavský župan Juraj Droba v reakcii na päť nových priorít pre novú politiku súdržnosti. Novými prioritami sú viac zelená, viac smart, viac prepojená a sociálna Európa, ktorá má byť bližšie k občanom.

Európska komisia zároveň navrhla zachovať 3 kategórie regiónov – menej rozvinuté, viac rozvinuté a prechodné regióny. Alokácia sa bude naďalej určovať na základe HDP, no novinkou je, že sa zohľadnia aj iné kritéria ako nezamestnanosť mladých, nízka miera vzdelania, klimatická zmena a integrácia migrantov. Zároveň Komisia pristúpila k výraznému zjednodušeniu, keď pripravila spoločné pravidlá pre sedem fondov. V budúcnosti bude viac podporovať cezhraničnú spoluprácu a integrovaný prístup k investíciám vedený zdola.

Najväčšou prioritou je smart a zelená Európa. Pod pojmom smart chápeme podporu inovácií, digitalizácie, malých a stredných podnikov a ekonomickej transformácieEurópska komisia alokuje väčšinu financií od 65-85% práve na podporu dvoch cieľov a to je smart a zelená Európa.

„Boj proti klimatickým zmenám sa dostal medzi najvyššie priority, čo umožní aj Bratislavskému kraju ďalej rozvíjať adaptačné opatrenia, ktoré sme rozpracovali v katalógu adaptačných opatrení pre mestá a obce nášho kraja,“doplnila riaditeľka odboru stratégie, územného rozvoja a riadenia projektov Barbora Lukáčová. Európska komisia uvádzala BSK ako príklad dobrej praxe aj na európskom Green Weeku v Bruseli.

Návrh nariadení nájdete tu: https://ec.europa.eu/commission/publications/regional-development-and-cohesion_en

Vysvetlenie v kocke: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-18-3866_en.htm

- Reklama -