Minister Gajdoš: Pri realizácii projektu EuroArtillery chceme maximálne využiť domáci obranný priemysel

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

„Slovensko má bohatú tradíciu v oblasti vývoja a výroby delostreleckých systémov, a preto príležitosť, akou slovenský projekt „EuroArtillery“ je, umožňuje plne využiť potenciál nášho obranného priemyslu. Zároveň ide o nedostatkovú spôsobilosť v rámci EÚ aj NATO, preto je rozhodne významným príspevkom k bezpečnosti v Európe,“ uviedol minister obrany Peter Gajdoš. Ako ďalej vysvetlil, cieľom slovenského projektu je vyvinúť presnú mobilnú delostreleckú platformu s ďalekým dostrelom na koordinované použitie v mnohonárodných operáciách. „Na našom projekte participuje aj Taliansko a pozorovateľský status zatiaľ  deklarovalo 7 členských štátov Európskej únie, pričom ďalšie z nich o zapojení do projektu uvažujú,“ dodal.
 
Ministri obrany a zahraničných vecí členských štátov EÚ na dnešnom zasadnutí zároveň zhodnotili implementáciu Globálnej stratégie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ. Schválili spoločné pravidlá riadenia projektov PESCO a diskutovali aj o poradí plnenia záväzkov, či špecifikácií presnejších cieľov štruktúrovanej spolupráce v oblasti obrany. 
 
Slovensko bude v rámci PESCO participovať aj na projekte vojenskej mobility, ktorá bola jednou z dominantných tém diskusie. Zámer zlepšiť vojenskú mobilitu si vyžaduje odstrániť legislatívne a fyzické bariéry, ktoré sťažujú a spomaľujú cezhraničný pohyb našich ozbrojených síl, ako aj ozbrojených síl našich spojencov z EÚ a NATO, a to najmä na rôzne medzinárodné cvičenia. Zefektívnenie vojenskej mobility zároveň prispeje k zvýšeniu reakcieschopnosti na prípadné krízové situácie, čím sa v konečnom dôsledku posilní bezpečnosť v európskom priestore. Uvedený zámer si bude vyžadovať širokospektrálne zapojenie relevantných orgánov štátnej správy, samosprávy či súkromných subjektov. Vrátane inštitúcií zodpovedných za dopravnú infraštruktúru, či vnútorné záležitosti a financie.
 
Šéfovia rezortov obrany a zahraničných vecí dnes rokovali aj za účasti  generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga. Počas stretnutia diskutovali o pokroku v otázkach strategickej spolupráce medzi EÚ a NATO s dôrazom na vojenskú mobilitu, boj proti hybridným hrozbám a posilnenie obranných spôsobilostí.

- Reklama -