sobota, 27 apríla, 2024
16.8 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SNS: Zápolenie koscov vo Vlkolínci

SNS: Zápolenie koscov vo Vlkolínci

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Podľa slov jedného z hlavných organizátorov podujatia Václava Kucku z Ružomberka, kosenie vlkolínskych lúk sa teší veľkému záujmu návštevníkov. Dokázal to aj tento ročník. Súťažiacich neodradili ani raňajšie prehánky, ale počas kosenia sa počasie umúdrilo.

Cieľom súťaže v kosení je obnova okolia Vlkolínca, propagácia tradičných prác na lúkach, propagácia svetového kultúrneho dedičstva UNESCO v lokalite Ružomberok Vlkolínec. V rámci podujatia bol aj kultúrny program v ktorom vystúpili folkloristi  z dolno-liptovskej obce Valaská Dubová.

Vo Vlkolínci 23. júna aj slávnostne uviedli knihu Juraja Vohnouta: Vlkolínec 25 rokov v UNESCO. Knihu vydali pri príležitosti 700. výročia udelenia mestských výsad mestu Ružomberok a 25. výročia zápisu Vlkolínca do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Dokumentuje 25 rokov života vo Vlkolínci objektívom Juraja Vohnouta (člen Zväzu slovenských fotografov).

Je rozdelená do štyroch kapitol: história, dedičstvo, ľudia, pamäť. Kniha obsahuje úvodný text v slovenčine preložený do angličtiny, nemčiny, francúzštiny a ruštiny.
Zvyšok v nej tvoria fotografie Vlkolínca, jeho obyvateľov a okolia.

Podpredseda SNS Cyril Leško počas návštevy Vlkolínca, v sprievode predsedu Okresnej rady SNS v Ružomberku Miroslava Zigu, podotkol, že si váži prácu ľudí, ktorí propagujú Vlkolínec a snažia sa zachovať tradície v tejto jedinečnej slovenskej osade.  Nazdáva sa, že vláda by mala výraznejšie podporovať Vlkolínec. Prisľúbil, že sa obráti na ministerstvo pôdohospodárstva, aby spoločne hľadali možnosti financovania tamojších projektov, ktoré prispejú napríklad k zachovaniu tamojšej tradičnej poľnohospodárskej výroby.

 

- Reklama -