Raši: Verejné obstarávanie zjednoduší nový zákon

0
Richard Raši (Autor: SITA)

“Verejné obstarávanie tu nie je na to, aby znepríjemňovalo život slovenským primátorom a starostom, ani na to, aby spomaľovalo čerpanie eurofondov až k hrozbe prepadnutia peňazí. S novým zákonom sa pravidlá obstarávania zjednodušia, ale verejná kontrola ostane. Už teraz sa teším, ako budem tento zákon obhajovať pred poslancami, keď ho budeme predkladať do národnej rady,” vyhlásil vicepremiér Richard Raši s tým, že základom procesov pri verejnom obstarávaní musí zostať transparentnosť, jednoduchosť a rýchlosť.

Novela podľa Rašiho prinesie zmenu, ktorá by mala pomôcť všetkým verejným obstarávateľom. Zahŕňa totiž aj opatrenia na zrýchlenie verejného obstarávania v prípade dynamického nákupného systému (DNS) aj rámcových dohôd. ÚVO navrhuje aj zrušenie dvojobálkového konceptu predkladania ponúk.  Zvýšenie transparentnosti má zabezpečiť povinné zverejňovanie výnimiek verejnými obstarávateľmi, zverejňovanie ex-ante posúdení okamžite po vydaní, predĺženie lehoty archivácie z päť na desať rokov či tvorba súhrnných správ aj pri zákazkách malého rozsahu. Kroky v prospech podnikateľov zahŕňajú znižovanie a zjednocovanie kaucie pri podávaní námietok či generálny pardon na porušenia vzniknuté pri nesplnení povinností po zápise do zoznamu hospodárskych subjektov.

Vedecko-odbornú konferenciu Obstarávanie po novom organizoval Úrad pre verejné obstarávanie a vystúpila na nej aj riaditeľka direktoriátu politiky OLAF Margarete Hofmann.

Zdroj: ÚPVII/TASR

- Reklama -