Farkašovský (SNS): Pilotný projekt na zavedenie komunikačnej výchovy do škôl

0
Karol Farkašovský (Autor: Archív: K. F.)

„S našou komunikáciou to ide dolu vodou, nerozprávame sa iba vytrvalo mailujeme, lajkujeme, sms-kujeme a hovieme si v digitálnom svete, a pritom zabúdame na úsmev a obyčajné oslovenie. Čím ďalej tým väčšmi sa stávame otrokmi výdobytkov digitálnej doby – mobilov, tabletov, počítačov. Je pravda, že na jednej strane nám zrýchľujú život, ale na strane druhej však ochladzujú vzťahy a zväčšujú vzdialenosť od človeka k človeku.“ Nie je to projekt od zeleného stola. Predchádzalo mu 30 besied na školách rôznych stupňov po celom Slovensku, kde autor zisťoval ohlasy u študentov i pedagógov. Ohlasy boli väčšinou pozitívne.

„Je najvyšší čas podniknúť niečo užitočné preto aby sme komunikácii vrátili tú ozajstnú človečenskú tvár. Aby sme komunikáciu využívali na lepšie porozumenie a zároveň ako efektívny nástroj k úspechu v živote.“ Skonštatoval Farkašovský na tému komunikačnej výchovy a dodal, že v komunikácii chýba žičlivosť a dobro.

Pilotný projekt vznikol pod záštitou Štátneho pedagogického ústavu v Bratislave. Pilotný projekt sa práve otvára. Školy sa môžu prihlasovať na web stránke ŠPÚ. Počet a výber  škôl je v kompetencii  ŠPÚ, ktorý  zohľadní typy škôl a primerané regionálne rozloženie celého projektu. Realizácia výučby bude vo forme praktických tréningov.

Základnými cieľmi projektu sú: Rozvinúť osobnostné kvality mladých ľudí, naučiť ich efektívne komunikovať, orientovať sa vo svete informácií a médií, zlepšiť prezentačné zručnosti a šance mladých na trhu práce, osvojiť si zásady slušného správania a spoločenského protokolu, kultivovať medziľudské vzťahy.

- Reklama -