Most-Híd: Začala sa súťaž na výstavbu R2 Kriváň – Mýtna

0
Logo strany Most-Híd (Autor: Most-Híd)

„Neplatí, že čo je najlacnejšie je aj najlepšie, preto chceme pri výstavbe zohľadniť aj náklady na údržbu alebo environmentálne hľadisko,“ povedal minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek. Samotná výstavba tohto úseku bude pomerne náročná. Jeho súčasťou je aj viac ako päť kilometrov dlhá estakáda, ktorá bude vo svojom najvyššom bode viac ako 45 metrov nad terénom.

„Investície do infraštruktúry v južných okresoch Slovenska patria medzi priority strany Most-Híd a vďaka nej sa po dlhých rokoch kladie dôraz na túto oblasť aj v Programovom vyhlásení vlády. Ľudia v týchto regiónoch právom volajú po rýchlostnej ceste, po ktorej sa rýchlo a bezpečne dopravia za prácou alebo zábavou. Minister dopravy nemá jednoduchú úlohu, keď rieši veci a úseky, ktoré boli zanedbané, ale som si istý, že zodpovedný prístup prinesie výsledky k spokojnosti všetkých občanov regiónu,“ uviedol Béla Bugár, podpredseda NR SR. 

Táto súťaž bude prvá, ktorá sa vyhodnotí podľa multikriteriálneho hodnotenia. Tento spôsob vyhodnocovania presadzuje aj Úrad pre verejné obstarávanie ako  aj samotná Európska komisia. Má prispieť k tomu, aby boli slovenské diaľnice postavené lepšie kvalitnejšie a rýchlejšie, a aby štát získal čo najväčšiu hodnotu za to, čo do infraštruktúry preinvestuje.

Do konca roka by na južnej R2 mohli byť vypísane súťaže ešte na dva úseky tejto rýchlostnej cesty. Ide o úsek R2 Rožňava – Jabloňov nad Turňou (Soroška) a R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany. „Som rád, že sa nám darí dodržať sľuby, ktoré sme dali a výrazne sa zdynamizuje aj výstavba na južnom ťahu, ktorý bol predchádzajúcimi vládami zanedbávaný,“ povedal minister Arpád Érsek. Ak sa podarí vypísať obe súťaže podľa plánu, tak na tejto trase bude vyhlásená súťaž na viac ako 58 kilometroch novej rýchlostnej cesty. Doteraz je pritom na tomto úseku v prevádzke iba o málo viac ako 40 kilometrov rýchlostnej cesty.

Zdroj: Ministerstvo dopravy a výstavby SR

- Reklama -