MZV: I. Korčok v Bruseli: „Východné partnerstvo má výsledky, je načase začať myslieť za horizont 2020 a povedať si, ako s týmito krajinami ďalej.”

0
Budova Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky (Autor: SITA)

Východné partnerstvo je projekt EÚ, ktorý sa zameriava na posilnenie politického zbližovania a hospodárskej integrácie Únie s Arménskom, Azerbajdžanom, Bieloruskom, Gruzínskom, Moldavskom a Ukrajinou. Konkrétne formy spolupráce sú zadefinované pri posilňovaní inštitúcií a správy vecí verejných, ekonomickom rozvoji, energetike a konektivite, mobilite a medziľudských kontaktoch. Rok 2018 sa vo vzťahu k Východnému partnerstvu označuje ako rok dosahovania výsledkov a efektívnej komunikácie o pokroku. 

Ďalším z bodov diskusie FAC bola Líbya, v ktorej ministri zhodnotili aktuálny politický vývoj v krajine, kde sa koncom roka očakávajú voľby. Stabilizácia Líbye je kľúčová pre EÚ, keďže súvisí s celkovou bezpečnostnou situáciou v štáte s dopadmi aj na migračné toky do Európy. Ako to konštatoval I. Korčok, osobitne dôležitá v tejto súvislosti je príprava volieb. „Voľby sú jedinou cestou pre ukončenie krízy a stabilizáciu politickej scény. Musia byť pre ne však vytvorené podmienky. Líbya potrebuje voľby ako riešenie existujúcich problémov, a nie ako podnet na vytvorenie nových,“ konštatoval štátny tajomník MZVaEZ SR, ktorý pripomenul, že Líbya zostáva kľúčovým faktorom k pokroku pri riešení nelegálnej migrácie v oblasti Stredozemného mora.

V diskusii počas pracovného obeda sa ministri venovali hodnoteniu vývoja na Kórejskom polostrove po sérii summitov a v predzvesti pripravovaných rokovaní. Zhodli sa, že denuklearizácia je jedinou cestou k tomu, aby sa KĽDR stala platným členom medzinárodného spoločenstva. Zmiernenie medzinárodných sankcií je možné až po konkrétnych krokoch KĽDR smerom k úplnej, overiteľnej a neodvratnej denuklearizácii.

 

- Reklama -