piatok, 29 marca, 2024
14.7 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Minister Richter ide premrhať milióny eur z eurofondov s pochybným výsledkom

OĽANO: Minister Richter ide premrhať milióny eur z eurofondov s pochybným výsledkom

0
Ján Richter (Autor: TASR)

Na projekt rekvalifikácie nezamestnaných v priemysle chce štát vyčleniť viac ako 30 miliónov eur. Ako uviedla predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO Veronika Remišová, väčšinu projektu, takmer 23 miliónov eur, ide Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny minúť na mesačný kurz s názvom Inkluzívne vzdelávanie. „Nezamestnaní ľudia sa na ňom majú za mesiac naučiť odbornú terminológiu, oboznámiť sa so základnými pracovnými úkonmi, ako uchytávanie technických materiálov, ktoré sa používajú na pracovnej linke,  osvojiť si základy lean manažmentu či absolvovať behaviorálne testy, aký sú typ osobnosti. Naozaj by som rada videla, ako dlhodobo nezamestnaným a ľuďom z marginalizovaného prostredia budú rozprávať o lean manažmente a načo im lean manažment v praxi bude,“ pýta sa Remišová s tým, že za každého nezamestnaného štát zaplatí 1 144 eur.  „Hoci by malo ísť o skôr praktické kurzy, v jednej skupine môže byť až 20 ľudí, a za jeden mesačný kurz tak štát zaplatí dodávateľovi takmer 23 tisíc eur,“ pokračovala.

Remišová upozornila na rekvalifikačný projekt ministerstva školstva z minulého volebného obdobia – internetové kurzy chovu kôz či pestovania zeleniny za 28 miliónov eur. „Projekt dopadol katastrofálne, vyšetruje ho polícia aj OLAF, a hoci mal byť platený z eurofondov, je už takmer isté, že ho nakoniec budeme musieť zaplatiť z našich daní, keďže nám ho EÚ kvôli podvodom a nezmyselnosti obsahu nepreplatí. Do niečoho podobného sa teraz pustilo ministerstvo práce a sociálnych vecí,“ tvrdí V. Remišová a pokračovala: „Štát prakticky naženie 20-tisíc nezamestnaných ľudí na hromadné mesačné kurzy, na ktorých sa veľa zmysluplného nenaučia, keďže títo ľudia si budú hľadať miesto v úplne rozdielnych prevádzkach. Najväčším prínosom bude projekt zdá sa pre dve firmy, ktoré budú kurzy poskytovať.“

Podľa Remišovej prakticky celý projekt Ústredie zadalo skupine dvoch súkromných firiem. „O prvej spoločnosti, DSA, sa píše ako o dcérskej firme nemeckého vzdelávacieho koncernu, v skutočnosti ale väčšinu jej akcií podľa registra partnerov štátu vlastní bratislavský právnik Juraj Lelák, ktorý vlastní spoločne s ďalším človekom aj druhého dodávateľa Newport Group,“ upozornila Remišová s tým, že hodnota zmluvy, ktorú s nimi štát pred pár mesiacmi uzavrel, 23-krát prevyšuje ich minuloročné tržby. „Sme presvedčení, že po škandálnom projekte na ministerstve školstva smerujeme k rovnakému výsledku aj na ministerstve práce. Okrem obsahu projektu hovorí samo za seba aj personálne obsadenie. Za dodávateľa kurzov zmluvu podpísal predseda predstavenstva a spolumajiteľ Andrej Hutta. Podľa týždenníka Trend bol v minulosti podpredsedom Mladých sociálnych demokratov, čo je v podstate mládežnícka organizácie strany Smer, jeho meno sa vo vedení organizácie uvádzalo až do minulého roka. Za objednávateľa, teda za štát, zmluvu podpísal generálny riaditeľ Úradu práce sociálnych vecí a rodiny Marián Valentovič. Človek s rovnakým menom bol podpredsedom Mladých sociálnych demokratov v tom istom čase, ako Andrej Hutta,“ upozornila na prepojenie Veronika Remišová, podľa ktorej sa zdá, že zákazku za 27 miliónov eur, dohodil jeden bývalý funkcionár mladých Smerákov druhému.

„Vyzývame preto pána ministra Richtera, aby zastavil túto nezmyselnú časť projektu za takmer 23 miliónov eur. Ušetrených 23 miliónov eur môže ministerstvo použiť na podporu zaučenia ľudí bez práce u konkrétnych zamestnávateľov,“ dodala Remišová, ktorá považuje vynaloženie 1200 eur za všeobecný mesačný kurz pre jedného človeka za plytvanie peniazmi daňových poplatníkov.

Návrhy OĽANO

Podľa V. Remišovej je celé rekvalifikačné vzdelávanie nastavené nesystémovo a zle. „Takéto krátkodobé rekvalifikačné projekty sú hodnotené odbornými štúdiami ako neefektívne. Podľa skúseností z Nemecka pre nezamestnaných sú lepšie programy, kde sa s nezamestnanými pracuje dlhodobo,“ povedala Remišová a predniesla riešenie hnutia OĽANO. „Navrhujeme, aby namiesto tohto nezmyselného projektu ministerstvo podporilo slovenských zamestnávateľov a preplatilo im prvú mesačnú mzdu človeka, ktorého zamestnajú a tiež časť mesačnej mzdy jeho kolegu, ktorý ho bude celý mesiac do práce zaúčať. Nezamestnaní by sa takto naučili presne tie zručnosti, ktoré v danom podniku potrebujú, zvykli by si na pracovné prostredie a systém práce. Boli by tak väčším prínosom pre zamestnávateľa, čo by im malo priniesť aj lepšiu mzdu,“ uzavrela Remišová s tým, že minister Richter namiesto systémového riešenia navrhuje  projekt, ktorý síce vyžmýka desiatky miliónov eur z eurofondov, navyše pre spriaznené stranícke kádre, no ľuďom bez práce pomôže veľmi málo.

Podľa tieňového ministra financií a hospodárstva Eduarda Hegera má byť druhým riešením zriadenie personalizovaného poradenstva pri Úradoch práce, kde  by sa s nezamestnanými pracovalo systematicky a dlhodobo. „Ukážkou dobrej praxe je príklad nášho bývalého poslaneckého kolegu Petra Polláka, ktorý sa bez akýchkoľvek štátnych dotácii venuje personalizovanému poradenstvu dlhodobo nezamestnaných Rómov z osád, a podarilo sa mu zamestnať približne 200 Rómov. Práci s jedným človekom sa však nevenuje len 21 dní, ale proces trvá niekoľko mesiacov,“ povedal Heger a dodal: „Vidíme, že je čas, aby vláda prestala robiť riešenia len na oko, ale také riešenia, ktoré naozaj pomôžu.“

 

- Reklama -