piatok, 19 apríla, 2024
8 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Situácia v pôdohospodárstve je vážna. Opozícia zvoláva mimoriadny výbor

OĽANO: Situácia v pôdohospodárstve je vážna. Opozícia zvoláva mimoriadny výbor

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu OĽANO Veroniky Remišovej je zrejmé, že v pôdohospodárstve máme obrovský problém. „Písal o ňom Ján Kuciak, dva roky na to intenzívne upozorňujeme aj my. Teraz sa však ku kritike rezortu pôdohospodárstva pridal aj generálny prokurátor. Konečne si aj orgány činné v trestnom konaní uvedomili, že situácia je veľmi vážna a mnohým ľuďom sa deje krivda a nevedia sa domôcť svojich práv,“ uviedla Remišová s tým, že ministerka Matečná dodnes nevyvodila žiadnu personálnu zodpovednosť v prípade šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ktorý bol roky zodpovedný za priame platby, pri ktorých vychádzajú teraz najväčšie podvody a s ktorými sú najväčšie problémy. „Takisto nevyvodila žiadnu zodpovednosť  ani v prípade šéfky Pozemkového fondu, kde sme už minulý rok upozorňovali, že pani Šklíbová sa nikdy šéfkou Pozemkového fondu nemala stať vzhľadom na to, že bola konateľkou firmy, ktorú vyšetroval Európsky úrad boja proti podvodom. Ak pochybný eurofondový projekt, za ktorý bola v tom čase zodpovedná, vyšetroval OLAF, je dôvodné sa domnievať, že táto osoba nebude vedieť zodpovedne spravovať jednu z najdôležitejších organizácii štátu ako je Slovenský pozemkový fond, čo sa dnes aj potvrdilo,“ vyjadrila sa V. Remišová s tým, že samotný generálny prokurátor upozornil, že vedenie Slovenského pozemkového fondu nekoná. „Dnes to už hovorí aj kamarát a spolužiak Roberta Fica –  generálny prokurátor, ktorý tvrdí, že ide o vážne pochybenia, no ministerka naopak hovorí, že všetko je v najlepšom poriadku a za problémy si môžu farmári sami, pretože im chýba nejaký softvér,“ povedala Remišová, podľa ktorej verejnosť doteraz nepočula od ministerky Matečnej, čo chce s týmto nefunkčným systémom na svojom ministerstve robiť.

Tímlíderka SaS pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová upozornila, že pracovníci Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy (VÚPOP) informovali ministerku Matečnú už pred viac ako rokom o pravdepodobnom zneužívaní agrodotácií. „Bolo to v čase, keď o podvodoch pri poberaní priamych platieb na verejnosti nikto ešte netušil. Ministerka sa podnetom nezačala zaoberať a ani ho riešiť. Pýtam sa, prečo,“ uviedla J. Halgašová a doplnila: „Ministerka Matečná je ako teflón, všetko po nej skĺzne. Zrejme tento typ človeka najviac vyhovuje predsedovi SNS Dankovi a ich ľuďom.“

Podľa tieňového ministra životného prostredia za OĽANO Jána Budaja naznačil Generálny prokurátor Jaromír Čižnár svojim vyjadrením znechutenie nad situáciou na Slovensku, no nie je konkrétny a nekoná. „Pokiaľ viem, doteraz nekonal voči tým prokurátorom, ktorí zamietli pod koberec podania farmárov,“ uviedol Budaj, ktorého tiež zaujíma, čo bude s ľuďmi, ktorí „sedia na obrovskom kohútiku, ktorým prúdia peniaze z verejných zdrojov do súkromných vreciek. Takýchto kohútikov, akým je aj Pôdohospodárska platobná agentúra, je na Slovensku veľa. Na každom sedí stranícky nominant a okolo každého sú obrovské podozrenia,“ dodal Ján Budaj.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko hovoril o druhej rovine agroškandálov. „Súčasná situácia je presný obraz toho, kam políciu a spravodlivosť dostali po desiatich rokoch vlády predstavitelia strany Smer-SD. Ľudia polícii neveria a tento stav je na škodu aj pre tých slušných policajtov, ktorých je v Policajnom zbore veľa,“poznamenal Ľ. Galko. Podľa tímlídra SaS pre vnútornú a vonkajšiu bezpečnosť generálny prokurátor na svojej tlačovej besede de facto priznal previazanosť regionálnych mafií s niektorými prokurátormi a zároveň poukázal na to, že polícia má naďalej hlavu strčenú do piesku. „Vyzývam ministerku Sakovú a policajného prezidenta Lučanského, aby okamžite začali konať po tejto línii, aby začali prešetrovať a zabezpečili spravodlivé potrestanie policajtov, ktorí pochybili. Aj pani Saková aj pán Lučanský majú ideálnu príležitosť zvýšiť katastrofálny stav dôvery verejnosti voči polícii.“ To isté SaS očakáva od generálnej prokuratúry voči prokurátorom, ktorí pochybili. Navrátiť dôveru v políciu a justíciu je beh na dlhé trate, na ktorý je však SaS pripravená.

Podľa Veroniky Remišovej SNS dlhodobo nezvláda riadenie svojich rezortov. „Minulý rok musel odísť kvôli jednému z najväčších škandálov v histórii Slovenska Peter Plavčan (SNS) z rezortu školstva. Dnes nám hrozí, že Pôdohospodárska platobná agentúra príde o akreditáciu a ak sa problémy nevyriešia, tak rovnaký problém ako v školstve by mohol nastať aj v rezorte pôdohospodárstva, čo by poškodilo všetkých čestných a tvrdo pracujúcich farmárov,“ uzavrela Veronika Remišová.

 

- Reklama -