sobota, 20 apríla, 2024
6.5 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS: Je načase uvažovať o virtuálnom účte za štúdium medicíny

SaS: Je načase uvažovať o virtuálnom účte za štúdium medicíny

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Študent by sa ešte pred začiatkom štúdia zaviazal, že mu bude vytvorený virtuálny účet v hodnote štúdia absolventa, čo je aktuálne približne 13 300 eur. Pre lekára, ktorý zostane na Slovensku, sa nič meniť nebude. Ak by však odišiel do zahraničia a rozhodol sa tam dlhodobo pracovať, účet by sa premenil na skutočný a prostriedky by musel postupne vrátiť do slovenského rozpočtu – mohli by sa použiť napríklad na vzdelávanie ďalších sestier alebo lekárov či na platy,“ vysvetlila poslankyňa NR SR a tímlíderka SaS pre zdravotníctvo Janka Cigániková, ktorá na konkrétnych štatistikách poukázala na to, že Slovensko je producentom lekárov pre Európsku úniu a svet (tabuľka 1 a graf 2).

Podľa SaS nie je fér, keď občania Slovenska, ktorých nemá kto liečiť, platia cez dane štúdium lekárov, a tí napokon liečia v zahraničí. „Samozrejme, sme si vedomí, že nemôžeme prikázať mladým ľuďom, aby tu zostali. Účet za štúdium sám o sebe nie je systémovým riešením. Treba v prvom rade reálne zvýšiť konkurencieschopnosť slovenského zdravotníckeho trhu práce. Takisto treba vytvoriť možnosti, aby do zdravotníctva išli aj ďalšie zdroje, a to napríklad zavedením pripoistenia – tieto peniaze by sa potom prerozdelili podľa potrieb pacienta,“ uviedla Cigániková. 

Čísla a fakty

Ak Smer chce dať lekárskym fakultám dva milióny eur, aby prijali o 150 študentov viac, znamená to, že jeden študent stojí 13 300 eur.  Poslanec NR SR a tímlíder SaS pre verejné financie Eugen Jurzyca pritom pripomenul, že na Slovensku už dnes máme viac absolventov – lekárov a sestier, ako je priemer OECD (graf 4).

„Súčasne platí, že klesá počet sestier, ktoré reálne zostávajú na Slovensku. Keď porovnáme počet sestier na obyvateľov v rámci rokov 2010 a 2015, Slovensko patrí medzi krajiny s najvýraznejším úbytkom,“ poukázal E. Jurzyca (graf 3). 

Od roku 2010 do roku 2016 vyštudovalo na Slovensku 5368 lekárov (slovenskí + zahraniční študenti). Za rovnaký čas pritom prišlo do praxe v zahraničí 2572 lekárov so slovenským absolventským diplomom.

Viac TU.

 

- Reklama -