Ministerstvo obrany: Do výzbroje ozbrojených síl pribudli ďalšie dva vrtuľníky UH-60M Black Hawk

0
Ministerstvo obrany SR (Autor: mod.gov.sk)

„Tieto dva vrtuľníky sú už vybavené aj systémom rýchleho zlaňovania, vnútornou prídavnou palivovou nádržou a záchranným žeriavom,“ uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš. Ako ďalej doplnil, rovnaká výbava bude postupne doplnená aj do prvých dvoch. Vrtuľníky tak budú môcť byť už plnohodnotne nasadené na plnenie úloh domáceho krízového manažmentu, čiže pri záchranných akciách a živelných pohromách. 
 
„Modernizácia techniky však musí vždy prebiehať súbežne s výcvikom personálu. Preto som veľmi rád, že dopravu nových vrtuľníkov z nemeckého prístavu už zabezpečovali naši vycvičení piloti,“ dodal minister Gajdoš. V súčasnosti je na let s novými vrtuľníkmi vyškolených celkovo 6 posádok a ďalšie tri sa doškoľujú. Ozbrojené sily plánujú nové vrtuľníky UH-60M Black Hawk využiť už aj v rámci medzinárodného cvičenia „Atlas Comon Challenger 2.0“ v októbri tohto roka. 
 
Ministerstvo obrany SR obstaralo celkovo deväť viacúčelových vrtuľníkov v celkovom objeme 261 miliónov amerických dolárov, a to prostredníctvom amerického vládneho programu FMS (Foreign Military Sales).

- Reklama -