Bratislava: Interaktívny rozpočet Bratislavy na rok 2018 na webovej stránke mesta

0
Eurobankovky (Autor: SITA)

Vizualizácia finančných tokov pomáha lepšiemu informovaniu obyvateľov o základnom nástroji mesta, zároveň umožňuje verejnú kontrolu. Prehľadne informuje jednak o tom, odkiaľ financie mesta pochádzajú, ale aj na aké účely sú vynakladané. 

„Bratislava sa nachádza v historicky najlepšej finančnej kondícii za posledné roky. Financovanie mesta je téma, ktorá Bratislavčanov zaujíma, preto  hlavné mesto už aj po minulé roky umiestnilo na svojej webovej stránke interaktívny rozpočet,“ informoval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. „Prostredníctvom tejto zjednodušenej infografiky sa verejnosť môže dostať k informáciám o jednotlivých kapitolách rozpočtu a lepšie si predstaviť financovanie mesta,“ doplnil primátor.

Interaktívny rozpočet Bratislavy na rok 2018 pozostáva z dvoch základných častí – príjmovej a výdavkovej. Po kliknutí na ktorúkoľvek položku v jednej z týchto dvoch častí sa zobrazia ďalšie položky, ktoré sú súčasťou konkrétnej oblasti rozpočtu, pričom je možné postupne prechádzať cez programy, podprogramy až k jednotlivým prvkom. Občania sa takto rýchlo a prehľadne môžu napríklad dozvedieť, ktoré sú najvyššie príjmy a taktiež, aké výdavky a v akej výške financuje hlavné mesto v rámci svojich kompetencií.

Interaktívne rozpočty za roky 2016 a 2017 zobrazujú reálne výsledky hospodárenia za dané roky a vychádzajú zo záverečných účtov. Interaktívny rozpočet na rok 2018 zobrazuje dáta na daný rok, ktorý bol schválený mestským zastupiteľstvom 7.12.2017.

Aplikácia „Interaktívny rozpočet“ je prístupná na webovej stránke hlavného mesta v časti Chcem vedieť, v podčasti Rozpočet a hospodárenie na priamom odkaze: https://bratislava.sk/sk/interaktivny-rozpocet.

 

- Reklama -