pondelok, 6 mája, 2024
22.7 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS: R. Kaliňák je v únose Thanha jedným z hlavným podozrivých

SaS: R. Kaliňák je v únose Thanha jedným z hlavným podozrivých

0
Robert Kaliňák (Autor: TASR)

Aj laikovi je jasné, že preprava Thanha zo schengenského priestoru do Vietnamu bola kľúčovým a zároveň mimoriadne rizikovým bodom celej operácie. Preto musela byť vopred pripravená do najmenších detailov. 

Ak nemeckí vyšetrovatelia na základe dôkazov dospeli k záveru, že unesený podnikateľ sa nachádzal na palube slovenského vládneho špeciálu, potom súčasťou plánu únoscov bolo aj zapožičanie lietadla od ministerstva vnútra pod vedením ministra Roberta Kaliňáka. Odkiaľ však brali istotu, že slovenské ministerstvo vnútra poskytne vietnamskej delegácii vládny špeciál? Jedna z možností je tá, že na tom boli vopred dohodnutí. V opačnom prípade by riskovali, že únos Thanha stroskotá na nemožnosti dopraviť ho do Vietnamu. Preto je Robert Kaliňák v tejto kauze jedným z hlavných podozrivých. Vietnamská delegácia vládne lietadlo mohla využiť len s jeho súhlasom. 

Dnes pritom poslanec Kaliňák nevie dôveryhodne vysvetliť, aké dôvody viedli Vietnamcov k tomu, že si na let z Bratislavy do Moskvy požičali práve slovenský vládny špeciál. Zato však tvrdí, že nemeckej strane Slovensko poskytlo fotografie áut únoscov, ktoré parkovali pred vládnym hotelom Bôrik, ba dokonca aj informácie o ich pohybe. Na druhej strane je známe, že kamerové záznamy z bratislavského letiska, ktoré zaznamenali pohyb vietnamskej delegácie, sú už zničené. 

Obávame sa, že Robert Kaliňák nehovorí verejnosti všetko, čo o únose a svojom konaní vie. Skutočnosť, že namiesto riadneho vyšetrovania na slovenskej strane predstavitelia vládnej koalície vrátane premiéra Pellegriniho kritizujú Nemecko za jeho postup, sa, žiaľ, dá chápať tak, že kryjú páchateľov z vlastných radov. 

Očakávame, že generálny prokurátor Jaromír Čižnár začne konať a medzinárodná hanba, ktorá dopadá na Slovensko, sa aspoň čiastočne zmierni.

Za SaS:

Ľubomír Galko, podpredseda SaS a tímlíder strany pre vnútornú a vonkajšiu bezpečnosť

Martin Klus, poslanec NR SR a tímlíder SaS pre zahraničnú politiku a politický systém 

 

- Reklama -