streda, 24 apríla, 2024
6.4 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: V Prešove otvorili Výstavu rómskeho holokaustu. Aj dnes musíme byť ostražití,...

OĽANO: V Prešove otvorili Výstavu rómskeho holokaustu. Aj dnes musíme byť ostražití, tvrdia predstavitelia OĽANO

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Spomienkové podujatie začalo v ranných hodinách odberom krvi, ktorým chceli organizátori, okrem iného, zdôrazniť, že krv je rovnakej farby. Zúčastnili sa na ňom Rómovia aj nerómovia, vrátane miestnych autorít. Vernisáž výstavy začala o desiatej hodine krátkym otvorením, modlitbou rómskych cirkevných predstaviteľov v sprievode vystúpenia známej rómskej kresťanskej kapely F6. Pamätný deň si hostia pripomenuli aj pietnou omšou v konkatedrále sv. Mikuláša v Prešove.

Výstavu otvoril riaditeľ inCem Peter Pollák, predseda PSK Milan Majerský a predsedníčka Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Anna Verešová„Prekvapuje ma, že sa aj dnes stretávam s výrokmi typu „…načo si to stále pripomínať, je to dávno, všetci o tom vedia a stále sa ukazuje na tie iste skupiny….“Hlboko sa ma to dotýka, nemôžem sa ani len pozerať na obrazy na tejto výstave, nie to ešte si predstaviť, že to bola skutočnosť,“ vyjadrila sa Anna Verešová, poslankyňa NR SR za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO). „Veľmi ma mrzí, že aj dnes počujeme nenávistné prejavy voči určitým skupinám od niektorých politikov. Je to veľmi nebezpečné. Musíme byt stále ostražití, citliví a vnímaví voči každému. Nech je človek akejkoľvek rasy, národnosti, pohlavia či vierovyznania, každý má svoju dôstojnosť, pretože je človek,“ dodala Verešová.  

Cieľom organizátorov bolo odkryť zabudnutý rómsky holokaust v dejinnom priereze od zavedenia rasovo čistej politiky, sterilizácií cez život v cigánskom tábore v Osvienčime – Brezinke až po jeho zánik. „Na začiatku to bola možno malá, pre niekoho bezvýznamná skupina. Mnohí ľudia si hovorili „…týka sa to Židov, Rómov, nás sa to netýka…“ Veľa ľudí podporilo nenávisť, zlo a agresiu. A to sa len tak ľahko nezastaví. Napokon, v druhej svetovej vojne umieralo mnoho Slovanov, násilie sa týka každého. Nemôžeme ho v žiadnom prípade tolerovať,“ upozornil bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák.

Výstava sa sústredí aj na vtedajšiu situáciu slovenských Rómov, vojenský Slovenský štát, približuje pracovný tábor v Hanušovciach nad Topľou, v ktorom počas 2. sv. vojny budovali miestni Rómovia železnicu a umierali v ňom za ťažkých neľudských podmienok. Verejnosti bude sprístupnená do konca augusta.

Druhý august je Medzinárodným dňom spomienky na holokaust Rómov, v noci z 2. na 3. augusta 1944 zlikvidovali cigánsky tábor v Osvienčime a za jednu noc tak skončilo v plynových komorách 2897 obetí. Po oslobodení koncentračného tábora nebol nájdený ani jeden Róm.

Organizátorom výstavy je občianske združenie inCem a Prešovský samosprávny kraj. Partnerom podujatia je Národná transfúzna služba Prešov.

 

- Reklama -