piatok, 26 apríla, 2024
4.5 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Slovenská akadémia vied v ohrození: Opozícia zvoláva mimoriadny výbor

OĽANO: Slovenská akadémia vied v ohrození: Opozícia zvoláva mimoriadny výbor

0
Veronika Remišová (Autor: TASR)

Ako uviedla predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO Veronika Remišová, SAV v súčasnosti prechádza procesom transformácie, kedy sa má zmeniť na verejnú výskumnú inštitúciu. Ministerka školstva Martina Lubyová však nechce zaregistrovať Ústavy SAV skôr, ako nedodajú vnútorné predpisy. Remišová zároveň upozorňuje, že podľa nezávislej právnej analýzy nie sú vnútorné predpisy podmienkou registrácie a SAV objektívne nemohla predložiť vnútorné predpisy verejných výskumných inštitúcií ešte pred ich samotným vznikom. „Ministerstvo školstva, ktoré by sa malo snažiť proces uľahčovať, ho byrokraticky komplikuje a hádže vedcom polená pod nohy,“ myslí si Remišová, podľa ktorej môžu byť v prípade nevyriešenia problému ohrozené európske projekty, na ktorých vedecké tímy SAV pracujú. „Po minuloročnom škandále s eurofondmi, za ktorý je zodpovedný nominant Slovenskej národnej strany a ktorý stále nie je doriešený, by toto bola ďalšia katastrofa pre slovenskú vedu,“ vyjadrila sa.

Veronika Remišová tiež upozornila, že SAV je podľa nedávneho prieskumu najdôveryhodnejšia inštitúcia na Slovensku. „Pracujú v nej stovky vedcov, viaceré ich objavy a inovácie posúvajú dopredu nielen slovenské, ale aj svetové hranice vedy. Len pred pár mesiacmi vedci zo Slovenskej akadémie vied publikovali objav, ktorý by mohol byť užitočný pri liečbe rakoviny,“ povedala Remišová s tým, že veľmi dobré výsledky dosahujú aj v ďalších oblastiach. „Je neprijateľné, že momentálne sa Slovenská akadémia vied nachádza v situácii, ktorá pripomína Hlavu 22,“ myslí si Remišová.

„Len pred pár dňami ministerka Lubyová hovorila o politizácii problému. SAV však nepatrí Slovenskej národnej strane. Dobré fungovanie akadémie vied je národným záujmom Slovenska a nesmieme dopustiť, aby politickí nominanti SNS svojou neschopnosťou zlikvidovali jednu z najlepších inštitúcii v našom štáte,“ doplnila V. Remišová a dodala: „Z toho dôvodu zvolávame mimoriadny výbor, kde budeme žiadať, aby ministerka školstva aj za účasti zástupcov SAV vysvetlila, ako plánuje situáciu urýchlene riešiť tak, aby neprišlo ku kolapsu Slovenskej akadémie vied.“

Poslanec NR SR a tímlíder SaS pre školstvo Branislav Gröhling upozornil, že ministerka školstva podkopáva nohy SAV a kvalitnej vedeckej činnosti na Slovensku. „Odmietame, aby ministerstvo školstva bránilo vedcom vykonávať svoju prácu. Odmietame, aby ministerstvo šikanovalo SAV. Obzvlášť po tom, čo SNS spôsobila na ministerstve školstva obrovský škandál s eurofondmi, ktorý dodnes nie je vyriešený,“ uviedol B. Gröhling, ktorý považuje za zahanbujúce, že Martina Lubyová svojím konaním znemožňuje vykonávať hodnotnú prácu svojej materskej inštitúcii, keďže na ministerstvo školstva prišla práve z prostredia Slovenskej akadémie vied.

Strana SaS od ministerky požaduje, aby na mimoriadnom školskom výbore vysvetlila konanie svojho rezortu a urýchlene predostrela konkrétne riešenia vzniknutej situácie. „Na výbore si, samozrejme, chceme vypočuť aj názor druhej strany,“ doplnil Branislav Gröhling.

Tieňový minister školstva, vedy, výskumu a športu Miroslav Sopko pripomenul, že SAV žiadala ministerstvo už 19. Februára 2018 o metodické usmernenie, ktoré jej bolo doručené až 10. apríla, i keď v záhlaví bolo datované 19. marca. „Navyše, na údaje a listiny, ktoré SAV predložila 26. marca, reagovalo ministerstvo až po viac ako 50-tich dňoch, keď 21. mája vyzvalo doplniť údaje a dalo na to lehotu len desať dní, a neupozornilo na to, že v prípade nedodania včas sa proces registrácie zastaví,“ upozornil Sopko, podľa ktorého „takýto postup ukazuje spôsob, akým je byrokracia nadradená významu dôležitej inštitúcie, akou je SAV, ktorá je ohrozená právnym vákuom a reálnymi prevádzkovými problémami. Toto je možné len v krajine, kde vláda do vedy dáva len necelých 0,8 percenta z HDP, pričom podľa Eurostatu sú priemerné výdavky štátov EÚ na úrovni 2,03 percenta,“ uzavrel Sopko.

 

- Reklama -