Ministerstvo školstva: Štátny tajomník Peter Krajňák si pripomenul obete Rómskeho holokaustu v Banskej Bystrici a na Rómskej púti v Gaboltove

0
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SK (Autor: minedu.sk)

V tomto roku pripadá na 2. august spomienka na už 74. výročie likvidácie najväčšieho koncentračného tábora pre Rómov v Osvienčime-Brezinke, kde zahynulo vyše 2 900 Rómov. K účastníkom pietnej spomienky na genocídu spáchanú na Rómoch v období druhej svetovej vojny sa prihovoril aj štátny tajomník Peter Krajňák, ktorý vo svojom príhovore vyjadril, že je to memento a ministerstvo školstva odmieta akékoľvek politické smerovania, ktoré by mohli viesť k opakovaniu podobných udalostí. Bezhlavá nenávisť k ľuďom pre ich odlišnosť, žiaľ, nie je v Európe ani vo svete  prekonaný fenomén.

Tieto zvrátené a smutné udalosti ľudskej histórie si štátny tajomník Peter Krajňák pripomenul aj dňa 5. augusta 2018 počas 26. ročníka Rómskej púte v Gaboltove, kde vyzval k spomienke a úcte k obetiam rómskeho holokaustu aj všetkých účastníkov. 

Tradičné podujatie organizuje Rada pre Rómov a menšiny pri Konferencii biskupov Slovenska a v tomto roku sa na ňom zúčastnili aj dvaja biskupi – košický arcibiskup a predseda Rady pre Rómov a menšiny pri KBS, Bernard Bober a ako hlavný celebrant spišský diecézny biskup Štefan Sečka.

 

- Reklama -