Ministerstvo obrany: Do operácie EUFOR ALTHEA odchádzajú ďalší vojaci, v Bosne a Hercegovine prispejú k bezpečnosti a stabilite

0
Ilustračné foto: slovenskí vojaci (Autor: SITA)

„Relatívne malý počet špičkových odborníkov Ozbrojených síl SR už viac ako 14 rokov prispieva k zabezpečeniu mieru, pokoja a rozvoja v minulosti tak ťažko skúšaného regiónu Bosny a Hercegoviny. Misia EUFOR ALTHEA je symbolom, ako práve vojaci dokážu podporiť demokraciu a humanizmus v konfliktných regiónoch,“ povedal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Daniel Zmeko.
 
Slovenskí vojaci budú v Bosne a Hercegovine pôsobiť v priestore kempu Butmir v Sarajeve, pričom časť z nich bude plniť úlohy aj pre styčné a pozorovacie tímy v Novo Sarajeve, Foči a Višegrade. Na plnenie úloh sa príslušníci Ozbrojených síl SR pripravovali vo výcvikovom centre v Základni výcviku a mobilizačného doplňovania Martin. Počas piatich týždňov sa sústredili najmä na komunikáciu a schopnosť zbierať a spracovať informácie, pričom súčasťou výcviku bola aj mínová bezpečnosť a zdravotná príprava.
 
Operácia EUFOR ALTHEA vznikla v roku 2004. Medzi hlavné ciele operácie patrí stabilizácia prostredia Bosny a Hercegoviny, podpora budovania spôsobilostí tamojšieho ministerstva obrany a ozbrojených síl, ako aj napĺňanie Daytonskej mierovej dohody.

- Reklama -