MZV: Slovenská republika vypravila konvoj s humanitárnou pomocou pre iracký Mosul

0
Budova Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky (Autor: SITA)

Po doplnení zásob konvoj odíde z logistickej základne Ministerstva vnútra SR pre krízové situácie v Bratislave. Zásielku prevezme v Erbile Svetová zdravotnícka organizácia a zabezpečí  distribúciu materiálu a oficiálne odovzdanie v nemocniciach v Mosule. Hodnota humanitárnej pomoci predstavuje vyše 212-tisíc eur. Na podujatí sa zúčastnili aj generálny riaditeľ Sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra SR Marián Dritomský a výkonný riaditeľ spoločnosti Tesco Stores SR, a.s. Martin Kuruc.

„Tento typ pomoci vyplynul z požiadavky irackej vlády adresovanej prostredníctvom európskeho systému  koordinovanej  reakcie na núdzové situácie. V oblasti Mosulu pracuje iba jedna detská nemocnica a deti ani dospelí nemajú prístup k základnej zdravotnej starostlivosti. Humanitárna pomoc financovaná z prostriedkov SlovakAid je súčasťou medzinárodných záväzkov Slovenska a som hrdý na túto krajinu, že vieme a dokážeme pomáhať“, uviedol štátny tajomník MZVaEZ SR L. Parízek.

Ministerstvo vnútra SR poskytlo irackým nemocniciam elektrické ohrievače, prenosné postele, karimatky, spacie vaky, prikrývky a postele v hodnote viac ako 54-tisíc eur. „S potešením môžem konštatovať, že Slovenská republika aktívne prispieva k zlepšeniu základných životných podmienok ľudí, ktorí nemajú to šťastie žiť v bezpečnejšom prostredí,“ konštatoval Marián Dritomský.

„Pomáhať komunitám a ľuďom v núdzi patrí k prioritám našej spoločnosti. Teší ma, že vďaka spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Ministerstvom vnútra SR  môžeme pomáhať aj ľuďom v krízových oblastiach. Náš doterajší príspevok do humanitárnej pomoci zahŕňa 41 tisíc kusov oblečenia, takmer 10-tisíc kusov detských topánok, ako aj 600 hračiek, ktoré verím, že pomôžu deťom na chvíľu zabudnúť na to, čo sa deje okolo nich,“ uviedol Martin Kuruc, výkonný riaditeľ spoločnosti Tesco na Slovensku. 

Viac TU.

 

- Reklama -