Ministerstvo obrany: Po splnení úloh v Afganistane a v Bosne a Hercegovine sa na Slovensko vrátili ďalší vojaci

0
Ilustračné foto: slovenskí vojaci (Autor: SITA)

„Práca profesionálnych vojakov v zahraničí utvrdzuje našich spojencov, že sme plnohodnotným členom medzinárodného spoločenstva, ktorý vie nielen požívať výhody, ale aj podať pomocnú ruku všade tam, kde je to potrebné,“ povedal šéf rezortu obrany Peter Gajdoš. Zároveň vojakom poďakoval za svedomité plnenie ich úloh, čím prispeli k šíreniu dobrého mena Slovenska v zahraničí a tiež ozbrojených síl. 
 
Profesionalitu príslušníkov ozbrojených síl vyzdvihol aj zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genmjr. Miroslav Kocian. „S hrdosťou konštatujem, že v operáciách vykonali kus poctivej a zodpovednej práce. Úlohy boli splnené na výbornej úrovni, čo svedčí aj o veľmi dobrej príprave,“ povedal. Pozitívne hodnotenie slovenského kontingentu zahraničnými partnermi potvrdil aj veliteľ pplk. Daniel Draganovský.
 
Úlohou 18 profesionálnych vojakov, ktorí v uplynulom roku pôsobili v operácii EUFOR-ATLHEA, bola stabilizácia prostredia v Bosne a Hercegovine, podpora budovania spôsobilostí tamojších ozbrojených síl, ako aj kontrola dodržiavania Daytonskej mierovej dohody. Dvaja slovenskí vojaci sa v Afganistane počas uplynulých 6 mesiacov podieľali v rámci leteckého poradenského tímu na výcviku a príprave technického personálu Afgánskej národnej armády.
 
Slovensko je súčasťou oboch operácií už od ich vzniku. Celkovo sa v Bosne a Hercegovine od roku 2004 doteraz vystriedalo 844 príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky, v Afganistane ich pôsobilo od roku 2015 celkovo 324. Slovenskú republiku aktuálne v rámci misií a operácií medzinárodného krízového manažmentu reprezentuje  viac ako 400 profesionálnych vojakov. 

- Reklama -