Ministerstvo obrany: Minister Gajdoš si uctil pamiatku obetí SNP turistickým pochodom cez náučný partizánsky chodník Zlatno – Skýcov

0
Peter Gajdoš (Autor: TASR)

„Slovenské národné povstanie bolo významným historickým počinom, ktorý jasne ukázal vôľu slovenského národa vziať svoj osud do vlastných rúk a jednoznačne sa vzoprieť fašistickým zverstvám. A dnes môžeme byť právom hrdí, že náš možno dovtedy nie veľmi výrazný národ, sa stal súčasťou európskej protifašistickej a národnooslobodzovacej vlny,“ uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš. Zároveň ocenil, že občania si už tri desaťročia pripomínajú hrdinov Slovenského národného povstania aj takýmto turistickým pochodom. “Vďaka nebohému generálovi Jankovi Husákovi a ďalším miestnym nadšencom, tieto miesta neupadli do zabudnutia, ale sú mementom pre všetkých tých, ktorí by mali tendenciu spochybňovať neľahký zápas o našu slobodu,”  zdôraznil šéf rezortu obrany.

Na pietnej spomienke v Skýcove sa zúčastnil aj poslanec za Slovenskú národnú stranu Jaroslav Paška, ktorý zdôraznil, že práve takéto podujatia nám pripomínajú, že históriu si treba chrániť.

Pochod partizánskym chodníkom sa uskutočňuje už od roku 1988. Vznikol z iniciatívy priameho účastníka partizánskych bojov genpor.  v. v. Jána Husáka a vtedajších starostov obcí Zlatno a Skýcov.

Občania obcí Zlatno a Skýcov v okrese Zlaté Moravce sa aktívne zapájali do protifašistického odboja či už priamou účasťou na bojoch, alebo hospodárskou, či spravodajskou podporou partizánskych skupín. Nacistickí vojaci za pomoc protifašistickému odboju obec Skýcov 16. marca 1945 vypálili a 13 jej obyvateľov odvliekli do koncentračných táborov. Obete Slovenského národného povstania a 2. svetovej vojny pripomínajú v oboch obciach vojnové pamätníky.

- Reklama -