streda, 24 apríla, 2024
6.6 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO chce pomôcť malým a stredným podnikateľom. Presadzujeme zastavenie protekcie pri platení...

OĽANO chce pomôcť malým a stredným podnikateľom. Presadzujeme zastavenie protekcie pri platení faktúr

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Ako uviedol tieňový minister financií a hospodárstva za OĽANO Eduard Heger, polovica faktúr, ktoré sa na Slovensku nezaplatia načas, súvisí podľa prieskumov analytickej spoločnosti Intrum s finančnými problémami dlžníkov. „Dôvodom sú špekulanti, ktorí odoberú tovar, ale nezaplatia zaň. Tvária sa, že nemajú peniaze, pretože ich radšej prelievajú do prepojených firiem a faktúry svojich dodávateľov odsúvajú. Stále sľubujú, že už zaplatia, chlácholia dodávateľov, až kým firmu nevytunelujú a nepošlú do krachu,“ upozornil Heger s tým, že podnikatelia na Slovensku trpia neplatičstvom a zlou platobnou disciplínou. „Často sa nemôžu dočkať peňazí za tovary alebo služby, ktoré dodali a vyfakturovali. Iní odberatelia by im radi zaplatili, nemajú však z čoho. Aj im dlhujú obchodní partneri, ktorým zasa dlhujú ďalší,“ pokračoval.

E. Heger zároveň podotkol, že „nákaza druhotnej platobnej neschopnosti sa šíri slovenskou ekonomikou a brzdí ju, bráni firmám investovať, vytvárať pracovné miesta, prinášať na trh nové výrobky, expandovať na zahraničné trhy. Chýbajú im na to peniaze, ktoré sú uviaznuté u odberateľov.“

Práve novela zákona z dielne OĽANO by tomu vedela zabrániť. „Fungovalo by to, ak by zákon jasne stanovil, že firma pri platení nesmie uprednostňovať niektorých dodávateľov. Faktúry by sa tak museli platiť do radu podľa dátumu splatnosti,“ vyjadril sa Heger. „Špekulanti si tak napríklad nebudú môcť kúpiť drahé auto za peniaze, ktoré by mali zaplatiť svojim dodávateľom. Vo firme nebudú smieť byť žiadne protekčné faktúry,“ pokračoval Heger.

Podľa návrhu OĽANO nesmie firma uprednostniť platby jednej faktúry pred druhou, teda ani v prípade poradenských, právnych alebo administratívnych služieb, či nájmov. „Ak má finančné problémy, spravodlivo to pocítia všetci jej dodávatelia. Samozrejme, že to sa netýka výplat zamestnancov, ktoré majú prednosť,“ upozornil Heger.

Na novele zákona sa podieľal aj expert OĽANO na podnikanie a ekonomiku Peter Kremský. „Ďalším z opatrení na posilnenie právnej istoty a zvýšenie informovanosti v obchodných vzťahoch je povinnosť pre podnikateľov informovať registrovaný súd, pokiaľ sú zapísaní v obchodnom registri. Taktiež povinnosť informovať živnostenský úrad, pokiaľ podnikajú na základe živnostenského oprávnenia, o počte dní, v ktorých sú v omeškaní s platbami za faktúry alebo iné peňažné záväzky, a to k poslednému dňu kalendárneho mesiaca,“ vyjadril sa Kremský.

Podľa Kremského táto novela môže zabrániť odlievaniu peňazí z firiem, ktoré ekonomicky neprosperujú, prípadne takých, ktoré chcú majitelia zlikvidovať. „Cieľom je zabrániť poškodzovaniu a okrádaniu veriteľov, ktorí svoj tovar alebo služby dodali, nedostali však za ne zaplatené. To je nespravodlivé a štát by mal urobiť všetko pre to, aby sa takýchto prípadov stávalo čo najmenej,“ povedal P. Kremský.

Pre hnutie OĽANO je veľmi dôležité, aby zákony prinášali do slovenskej ekonomiky spravodlivosť a férovosť, aby špekulanti mali čo najmenší priestor na zneužívanie zákonov. „Ide nám o to, aby sa na Slovensku oplatilo podnikať a žiť,“ uzavrel Eduard Heger.

 

- Reklama -