Prezident rozdelil aj svoj júlový plat rodinám v núdzi

0
Prezidenta SR Andrej Kiska (Autor: TASR)

Prezident vybral adresátov pomoci na základe návrhov neziskových organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľuďom v núdzi – Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR. Takýto postup pri výbere adresátov pomoci uplatňuje prezident každý mesiac, pričom pomoc od neho dostávajú rodiny priamo.

Prezident pomohol žene, ktorá vyrastala v detskom domove, pracuje na polovičný úväzok ako upratovačka a jej príjem ledva stačí na zaplatenie ubytovne, v ktorej býva. 

Časť platu prezidenta smerovala na pomoc pacientovi so svalovou dystrofiou typu Duchenne, ktorý je z dôvodu zlyhania dýchania v domácom prostredí na umelej pľúcnej ventilácii od roku 2015. Finančná pomoc umožní rodine zakúpiť pre pacienta antidekubitný matrac.

Ďalší pacient so svalovou dystrofiou typu Duchenne potrebuje finančný príspevok na rehabilitáciu v domácom prostredí. Pacient sa pohybuje na elektrickom invalidnom vozíku, potrebuje pomoc pri všetkých životných úkonoch a kedykoľvek sa uňho môžu vyskytnúť nepredvídateľné zdravotné komplikácie.

Vo finančnej tiesni sa ocitla rodina s tromi deťmi, ktorá prvýkrát prišla o bývanie na základe útoku a druhýkrát kvôli predaju nehnuteľnosti. Sťahovanie pripravilo rodinu o nasporené peniaze a má problém zaplatiť stravu a pomôcky deťom do školy.

Prezident pomohol šiestim onkologickým pacientom. Otcovi rodiny s tromi deťmi. Matke dvoch detí, ktorá sama vychováva dvoch synov. Rovnako aj ďalšej matke, ktorá vychováva dvoch synov a s manželom nežije v spoločnej domácnosti. Vdove, ktorá sa desať rokov starala o chorého manžela a teraz jej diagnostikovali onkologické ochorenie, pričom liečba je pre ňu finančne náročná. Rodine, ktorej 1,5-ročný syn trpí onkologickým ochorením. A mužovi, ktorý sa napriek veľkým zdravotným problémom stará o svoju matku ležiacu po mozgovej príhode.

- Reklama -