piatok, 29 marca, 2024
6 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Podnikatelia odmietajú sledovanie ich bankových účtov. Výber daní by zlepšil jednoduchý...

OĽANO: Podnikatelia odmietajú sledovanie ich bankových účtov. Výber daní by zlepšil jednoduchý daňový systém a efektívna správa daní

0
Eurobankovky (Autor: SITA)

Nepriama novela zákona o bankách z dielne ministerstva financií narazila na silnú nevôľu podnikateľov. Prieskum Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) v spolupráci s inštitútom INEKO ukázal, že s takouto zmenou zákona nesúhlasí až 95% z takmer 200 účastníkov. Skoro tri štvrtiny opýtaných tento návrh dokonca kategoricky odmietajú.

„Približne 90 percent účastníkov prieskumu si navyše myslí, že takéto opatrenie ani nie je vhodným nástrojom na boj proti daňovým únikom,“ upozorňuje expert hnutia OĽANO na podnikanie a ekonomiku Peter Kremský. „Naopak, myslia si, že by vhodnými nástrojmi boli najmä jednoduchý daňový systém s čo najmenej výnimkami, profesionálna a efektívna finančná sprava, polícia a prokuratúra, prípadne rovnaký prístup ku všetkým daňovníkom,“ pokračuje Kremský.

Sledovanie bez dozoru ohrozuje bezpečnosť

Nezmyselný a nekontrolovaný prístup vlády a finančnej polície k citlivým údajom daňovníkov nie je podľa OĽANO liekom na daňové podvody, môže však ohroziť ich bezpečnosť. „Hrozí, že tieto údaje sa budú zneužívať, či už na špehovanie alebo šikanovanie občanov a nepohodlných podnikateľov, prípadne na obchodovanie s dátami, ako sme toho boli v minulosti svedkami,“ vyjadril obavy P. Kremský.

Finančná správa má podľa hnutia OĽANO už dnes dostatok údajov na zefektívnenie výberu DPH a boj proti únikom na DPH, napríklad kontrolný výkaz, či daňové priznania. „Dokonca má možnosť dostať sa v prípade daňovej kontroly aj k celému účtovníctvu vrátane vyžiadania výpisov z bankových účtov. Ak by daňovník náhodou „stratil“ výpisy z účtov, môže si ich vyžiadať od banky, ktorá musí archivovať kópie,“ vysvetľuje Kremský.

Nestíhajú tisíce, chcú státisíce

Finančná správa tvrdí, že spomedzi 300-tisíc firiem, ktoré sú platiteľmi DPH, je rizikových 3 300. Tie sú predmetom najväčších podvodov na DPH. „Namiesto toho, aby ich daňoví policajti podrobne kontrolovali a zachytili úniky, chcú mať automatický prístup k podrobným informáciám o 600-tisíc firmách, hoci dnes nevedia poriadne skontrolovať ani tých 3 300,“ hovorí tieňový minister financií a hospodárstva Eduard Heger.

OĽANO upozorňuje, že Finančná správa žiada o prístup k transakciám všetkých firiem aj ich zákazníkov, čiže všetkých obyvateľov Slovenska. „Mala by tak aj informácie o elektronických platbách, či už v lekárni, u psychológa, nákupe mobilu, platbách miezd všetkých zamestnancov, uhrádzaných nájmoch, príspevkoch neziskovkám, cirkvám a podobne,“ vysvetľuje Heger a upozorňuje, že tieto dáta sú oveľa ľahšie zneužiteľné „či už hackermi, nepoctivými policajtmi, nespoľahlivými úradníkmi, prípadne politikmi, ktorí by chceli poškodiť svojich politických alebo ekonomických oponentov,“ myslí si poslanec za OĽANO.

Hrozí návrat „doby kešu“

Takáto zmena môže podľa OĽANO viesť k tomu, že by sa oveľa viac využívali hotovostné operácie, účty v zahraničí, prevody cez alternatívne platformy a podobne. Ako uvádza hnutie, konečný efekt by bol ešte viac daňových únikov, ako doteraz.

Prieskum medzi podnikateľmi potvrdil, že slovenská vláda má medzi občanmi veľmi nízku dôveru a nepokladajú za dobrý nápad zveriť jej svoje citlivé údaje. „Vláda si dôveru najprv potrebuje získať a až potom žiadať citlivé dáta. A to sa tejto vláde už len ťažko podarí,“ vyjadril sa E. Heger a dodal: „Minister financií by mal preto túto spornú časť z návrhu novely zákona prepracovať tak, aby sa povinné posielanie výpisov z účtov týkalo iba rizikových subjektov, ktoré má Finančná správa vyselektované.“

 

- Reklama -