Kiska v prvý deň OSN: Nesúhlasím s národným egoizmom

0
Prezidenta SR Andrej Kiska (Autor: TASR)

V prípade prejavu amerického prezidenta Donalda Trumpa prezident povedal, že jeho posolstvá je potrebné podrobnejšie zanalyzovať, nemôže však súhlasiť s ideou národného egoizmu v duchu America First. Podľa prezidenta Kisku je pri riešení globálnych výziev potrebné sa spájať. Aj Slovensko je podľa jeho slov príkladom krajiny, ktorá vďačí za úspech spolupráci s krajinami Európskej únie.

Prezident Kiska sa v utorok v New Yorku stretol aj s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. „Rád som si vypočul, že Ukrajine sa ekonomicky darí lepšie, že rastie vzájomný obchod so Slovenskom a že hoci bezpečnostná situácia je stále zložitá, toto obdobie nepatrí medzi tie najhoršie. Od budúceho roku budeme predsedať OBSE a minister Lajčák už sľúbil, že bude veľmi aktívne uvažovať o tom, ako OBSE môže pomôcť riešiť situáciu vo východnej časti Ukrajiny.“

Prezident ďalej rokoval s predstaviteľmi spoločnosti AT&T, ktorá na Slovensku zamestnáva 4300 ľudí. „Sedemdesiat percent z nich sú inžinieri. Sú to presne také spoločnosti, aké na Slovensku potrebujeme. Myslím, že keď som sa s nimi stretol pred dvoma rokmi, hovorili o plánovaných ďalších investíciách a možných 1500 nových pracovných miestach v ďalších miestach na Slovensku. Pýtal som sa, ako tieto plány vyzerajú. Stále sú plány, stále sa o nich diskutuje.“ Medzi témy rozhovoru patrila aj kybernetická bezpečnosť.

Súčasťou programu prezidenta bola aj konferencia spojená s galavečerom Forbes 100 + 100 Years of Innovation, ktorá mala za cieľ spájať slovenských, českých podnikateľov a amerických investorov. Prezident sa na galavečeri stretol aj so Stevom Forbesom.

- Reklama -