štvrtok, 25 apríla, 2024
8.2 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SNS: Poďakovanie za úrodu vo Vlkolínci

SNS: Poďakovanie za úrodu vo Vlkolínci

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

„Cieľom akcie „Poďakovanie za úrodu“ je predstaviť  dary našej zeme. Okrem toho sme ho ju obohatili o ukážku výroby bryndze a ľudové zvyky,“ uviedol riaditeľ LM v Ružomberku Martin Krupa.

Tento rok sa  návštevníci Vlkolínca zoznámili s tradičnou výrobou bryndze. Do jej tajov nás zasvätila dôchodkyňa z Vlkolínca Anna Marcingová: „Bryndzu sme vyrábali z hrudky ovčieho syra. Nechala sa odstáť, po niekoľkých dňoch sme z nej kúsok odrezali. Museli sa v nej vytvoriť dosť veľké otvory, vtedy bola správne vyzretá. Mohli sme z nej robiť bryndzu. Najskôr sme ju pretlačili cez lis, ktorý sme si vyrobili na tento účel z dreva. Sitko bolo kovové. Pretlačený syr sme  pomiešali so soľou a natlačili do drevenej nádoby. Jej vrch sme zaliali domácim maslom, aby sa do nej nedostal v vzduch.“

Vlkolínčania pripravili pre návštevníkov ochutnávku bryndzovej nátierky a jedla „smetisko”. Pozostáva z varených zemiakov, kyslej kapusty, opraženej cibuľky a slaninky, ktorú nám poskytla Danka Zigová z Vlkolínca.

Súčasťou Poďakovania za úrodu bola aj výstava ovocia a zeleniny, ktoré sa urodili vo Vlkolínci a na dolnom Liptove. Podľa slov predsedu Okresného výboru SZZ v Ružomberku Kucku, na výstave bolo okolo 120 exponátov, čo je podstatne viacej ako vlani. Vlkolínčania priniesli aj paradajky, papriku, ktorá sa v minulosti vôbec nepestovala v tejto lokalite. K nej pridali aj hrozno modrej a bielej farby. Na výstave sme našli aj vlašské orechy, dokonca taktiež jedlý gaštan. Vlkolínčania sa pochválili aj veľkými výpestkami zemiakov.

Poďakovanie za úrodu vo Vlkolínci spojili aj s tanečným, speváckym a hudobným umením folklórneho súboru Liptov z Ružomberka. K nim sa pridali členovia folklórnej skupiny z Bieleho Potoka.

 „Som rád, že sa nám darí udržiavať ľudové tradície a predstavovať šikovnosť a tradičný život ľudí vo Vlkolínci“, uviedol predseda Okresnej rady SNS v Ružomberku Miroslav Zigo.

 

- Reklama -