piatok, 29 marca, 2024
14.7 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Smer chce privatizovať internetový hazard. Profit z toho budú mať finančné...

OĽANO: Smer chce privatizovať internetový hazard. Profit z toho budú mať finančné skupiny

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Ako uviedla Remišová, zásadná zmena sa týka privatizácie internetového hazardu. „Doteraz  má monopol na ich prevádzku štátny podnik Tipos, časť výnosov z Tiposu ide na podporu športu. Po novom chce minister Kažimír umožniť, aby z internetového hazardu mohli profitovať aj súkromné firmy ako napríklad Fortuna, kde je väčšinovým vlastníkom Penta, alebo Niké,“ vyjadrila sa predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO Remišová, podľa ktorej môže vládna koalícia privatizáciou internetového hazardu výrazne znížiť príjmy štátu.

Podľa V. Remišovej neobstojí argument, že štátu unikajú zisky z neregistrovaných prevádzkovateľov. „Ak štát teraz nevie blokovať prevádzkovateľov hazardu registrovaných niekde na Belize, je takmer isté, že to nebude vedieť ani po prijatí zákona. Licencie si totiž nezakúpia všetci prevádzkovatelia, niektorí už dokonca avizovali, že trh na Slovensku je malý a kupovať licenciu sa neoplatí,“ vysvetlila poslankyňa s tým, že budúcnosť hazardu je práve na internete, reguláciu by preto mala vláda skôr zvyšovať, ako uvoľňovať.

Škodlivým návrhom v novom zákone je podľa Remišovej aj vytvorenie nového úradu. „Je to len zbytočné rozrastanie byrokracie. Vytvorením nového úradu sa stráca politická zodpovednosť za hazard, tú by malo niesť tak ako doteraz ministerstvo financií,“ povedala Remišová a pokračovala: „Navyše, úrad má byť financovaný aj z príspevkov prevádzkovateľov hazardných hier. Kým pri pôvodnej regulácii sa aspoň časť príjmov odvádzala napríklad na šport, teraz príjem z hazardu pôjde na novú byrokratickú inštitúciu,“ upozornila Remišová s tým, že takisto je nedomyslené zabezpečenie nezávislosti úradu. „Pri obrovskom biznise akým je hazard je potrebná mimoriadne transparentná a prísna kontrola a nezávislosť regulačného úradu. Ministerstvo si nedalo ani tú námahu, aby zabezpečilo aspoň nezávislosť generálneho riaditeľa. Riziko ovládnutia regulačného úradu lobistickými skupinami je veľmi vysoké,“ vyjadrila sa.

Zákon podľa Remišovej nezlepšuje ani postavenie a právomoci obcí. „V zákone ostáva sporná petícia, zákon umožňuje, aby herne boli v blízkosti liečební alebo škôl a nechávajú na samotné obce, aby si to upravili vo všeobecne záväznom nariadení. Takéto ustanovenia mal však regulovať priamo zákon,“ myslí si poslankyňa.

„Vládna koalícia sa na jednej strane oháňa záujmami ľudí a prináša nezmyselné sociálne balíčky, no na druhej strane ide zvýšiť zisky súkromným firmám a finančným skupinám na úkor najohrozenejších skupín obyvateľstva. Dnes plánuje sociálna vláda Smeru odovzdať finančným skupinám jeden z najlukratívnejších a najvýnosnejších biznisov,“ upozornila Remišová a dodala: „Vyzývame ministra Kažimíra a premiéra Petra Pellegriniho, aby tento zákon stiahli.  Zákon prináša prospech v prvom rade prevádzkovateľom hazardu, no nie ľuďom. A sociálne a spoločenské náklady zaplatíme všetci z našich daní.“

Podľa poslankyne za OĽANO a garantky hnutia za rodinnú politiku Anny Verešovej verejnosť očakáva skôr prísny zákaz hazardu vzhľadom k problémom rodín, ktoré sa aj kvôli gamblerstvu rozpadajú. „Namiesto toho vláda prichádza s novým zákonom o hazardných hrách, ktorého filozofia sa nezmenila. Zo strany vlády vidíme snahu pomôcť prevádzkovateľom hazardných hier, nie rodinám,“ uviedla Verešová s tým, že pritom v júni parlament prijal novelu zákona o tvorbe právnych predpisov z dielne koaličných poslancov, ktorej cieľom bolo zaviesť posúdenie vplyvu na manželstvo, rodičovstvo a rodinu ako povinnú obsahovú súčasť dôvodovej správy každého právneho predpisu predkladaného do NR SR. „Preto som očakávala proaktívny prístup vlády už pri tomto návrhu. Už v minulosti sme žiadali vládu, aby vypracovala tieto dopady hazardu na rodiny, doteraz sa tak nestalo. Rodinné prostredie zaťažené gamblerstvom zvlášť negatívne vplýva na deti a znižuje ich šance na úspech v dospelom živote. Deti si tieto vzorce správania odnášajú do dospelosti a vzniká tak riziko dedenia týchto patológií v ďalších generáciách,“ upozornila Verešová a dodala: „Také sú a budú účinky opatrení, ktoré nehľadia na to, aký vplyv na rodinu bude mať predkladaný návrh zákon.“

 

- Reklama -