Prezident Kiska prijal šéf Rady Európy Thorbjorna Jaglanda

0
Prezidenta SR Andrej Kiska (Autor: TASR)

Generálny tajomník Rady Európy pozitívne vyzdvihol návštevu Spišského Hrhova a spôsob, akým obec pristúpila k riešeniu sociálnej situácie rómskej komunity. V tejto súvislosti zdôraznil význam zaistenia základných životných potrieb, ako predpokladu pre ďalší rozvoj, vzdelanie a sociálne zabezpečenie vylúčených alebo znevýhodnených komunít. Ocenil tiež zodpovedný prístup prezidenta SR v kontakte s Benátskou komisiou v otázke menovania sudcov ústavného súdu. 

Andrej Kiska pripomenul najmä dôležitosť predškolského vzdelávania pri riešení problémov najzraniteľnejších komunít. Súhlasil s argumentom, že v diskusii o Istanbulskom dohovore sa kvôli dezinterpretáciám vytratil jeho pôvodný cieľ chrániť ženy pred násilím. Prezident pripomenul, že je politickou zodpovednosťou Národnej rady SR dohovor, ktorý už Slovenská republika podpísala, schváliť a predložiť ho na ratifikáciu prezidentovi. V ďalšej diskusii sa partneri venovali aktuálnej situácii v Európe, osobitne situácii na Ukrajine, v Gruzínsku a vzťahom s Ruskom. 

Ocenili úlohu, ktorú Slovenská republika zohráva v medzinárodných organizáciách, vrátane nedávneho predsedania Valnému zhromaždeniu OSN. Z pohľadu budúcnosti Rady Európy bude veľmi dôležitá otázka volieb nového generálneho tajomníka organizácie v roku 2019, kde aj Slovensko môže ponúknuť kvalitného kandidáta.

- Reklama -