štvrtok, 25 apríla, 2024
3.4 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Stanovisko k vyjadreniam premiéra Petra Pellegriniho o možnom predĺžení funkčného obdobia...

OĽANO: Stanovisko k vyjadreniam premiéra Petra Pellegriniho o možnom predĺžení funkčného obdobia sudcov ústavného súdu

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Ústava je pilierom slovenskej štátnosti a nemôže sa opäť meniť v úplnom chaose uprostred noci, ako to tento týždeň predviedla vládna koalícia spolu s kotlebovcami a hnutím Sme Rodina.

Vládna koalícia nebola schopná dohodnúť sa na zlepšení fungovania ústavného súdu a tým porušila svoje programové vyhlásenie. Je preto zodpovedná za to, aby boli noví ústavní sudcovia vybraní podľa súčasných pravidiel. Na Slovensku máme dosť kvalitných odborníkov. Ak vládnej koalícii záleží na riadnom fungovaní inštitúcií štátu, nie je problém vybrať 18 kandidátov na sudcu ústavného súdu. My samozrejme chceme na tejto voľbe spolupracovať a vybrať tých najlepších kandidátov. Súdnictvu u nás ľudia dôverujú veľmi málo, a preto verím, že koalícia nechce situáciu ešte viac zhoršiť a vybrať kandidátov, ktorí sa doteraz ústavnému právu vôbec nevenovali, ako to urobil Smer naposledy.

Ešte pred troma dňami strana Smer v parlamente takmer presadila zmenu, aby ústavných sudcov muselo voliť až 90 poslancov parlamentu. Dnes zrazu premiér hovorí, že nevedia zvoliť dosť kandidátov, hoci im na voľbu stačí 76 koaličných poslancov, dokonca ešte menej. Neviem, či sa v Smere spolu nerozprávajú a predseda strany Robert Fico presadzuje v parlamente iné veci ako premiér Peter Pellegrini rozpráva v rozhlase.

V skutočnosti to podľa mňa Smer robí preto, že si robia nádeje, že novým prezidentom bude od júna kandidát Smeru Miroslav Lajčák a ten potom za sudcu ústavného súdu vymenuje aj Roberta Fica, ako aj každého koaličného kandidáta bez ohľadu na jeho predpoklady. Preto chce koalícia naťahovať čas aj za cenu ústavnej krízy. Takéto umelé vyvolávanie krízy zbytočne poškodzuje a destabilizuje Slovensko.

Môže sa stať, že vládna koalícia bude pri návrhu na predĺženie funkčného obdobia ústavných sudcov spolupracovať so stranou Mariána Kotlebu, no pevne verím, že sa na tom nebude podieľať aspoň hnutie Sme rodina.“

Veronika Remišová, predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO

 

- Reklama -