Ministerstvo hospodárstva: Jaguar Land Rover otvoril závod v Nitre

0
Budova Ministerstva hospodárstva SR (Autor: SITA)

Predseda vlády SR Peter Pellegrini vyzdvihol, že ide o kľúčovú investíciu pre celé Slovensko.  „Tento veľký globálny hráč svoju zatiaľ najväčšiu investíciu mimo domovskej krajiny umiestnil práve u nás. Je to dôkazom toho, že Slovenská republika má atraktívne prostredie pre investorov,”vyzdvihol premiér. Investícia podľa jeho slov upevňuje postavenie Slovenska ako svetovej veľmoci v počte vyrobených vozidiel na jedného obyvateľa.

Okrem pracovných miest priamo v závode prinesie investícia aj tisícky nových pracovných miest u subdodávateľských spoločností. „Táto investícia pozitívne ovplyvní rast našej ekonomiky, nehovoriac o tom, že je to významný impulz pre celý nitriansky región. Pozitívnou správou je aj to, že Jaguar Land Rover bude využívať aj lokálnych dodávateľov,” povedal minister hospodárstva Peter Žiga. Investičný stimul odobrila aj Európska komisia. Úlohou vlády teraz bude udržiavať stabilitu podnikateľského prostredia.

Britská automobilka bude autá vyrobené v nitrianskom závode dodávať na viac ako 170 globálnych trhov. V automobilke v súčasnosti pracuje 1500 zamestnancov. V novembri sa začne druhá náborová vlna, v rámci ktorej spoločnosť plánuje vytvoriť 850 pracovných miest. Cieľový počet zamestnancov automobilky je 2 800. Celková výrobná kapacita predstavuje 150-tisíc automobilov ročne. Podľa prevádzkového riaditeľa Jaguar Land Rover Slovakia Alexandra Wortberga je spoločnosť schopná rozšíriť svoju produkciu na 300-tisíc vozidiel ročne. „Začali sme už so žiadosťami o povolenia, aby sme v prípade, že sa takéto rozhodnutie prijme, boli pripravení,” doplnil Wortberg. Rozhodnutie investovať na Slovensku je podľa neho súčasťou širšej stratégie, ktorá bola prijatá pred referendom o brexite a súčasná situácia neovplyvňuje plány automobilky na Slovensku.

SITA, TASR, Odbor komunikácie MH SR

- Reklama -