M. Lajčák prijal ministra zahraničných vecí ČR T. Petříčka

0
Miroslav Lajčák (Autor: Reprofoto Youtube/ MZVSR)

Obaja partneri sa zhodli, že tradičnú výnimočnosť v bilaterálnej slovensko-českej relácii potvrdilo aj nedávne spoločné zasadnutie vlád v Košiciach. „Môžeme s istotou konštatovať, že dnes veľmi ťažko nájdeme dva štáty, ktoré k sebe majú tak blízko ako Slovensko a Česko.  Táto blízkosť však nie je automatická a musíme ju  naďalej veľmi starostlivo rozvíjať a kultivovať,“ uviedol minister M. Lajčák. 

Obaja partneri konštatovali, že spolupráca slovenských a českých rezortov diplomacie je v aktuálnom roku „osmičkových“ výročí charakterizovaná veľkým počtom prezentačných a kultúrnych aktivít na celom svete, ktoré významne prispeli k pozitívnemu zviditeľneniu oboch krajín a ich výnimočných vzťahov 

Ministri venovali tiež pozornosť regionálnej spolupráci, či už v rámci vyšehradskej platformy, ale aj pragmaticky užitočnému slavkovskému formátu. Zaoberali sa tiež podujatiami pripravovanými slovenským predsedníctvom vo V4, pričom potvrdili záujem o úzku koordináciu. „Kľúčovou prioritou slovenského predsedníctva vo vyšehradskom formáte zostáva udržanie V4 ako pevnej a integrálnej súčasti Únie. Verím, že krajiny V4 môžu konštruktívne a pozitívne prispievať k riešeniu výziev, ktorým EÚ v súčasnej dobe čelí,“ konštatoval minister M. Lajčák. 

Partneri tiež diskutovali o aktuálnych otázkach európskej a medzinárodnej agendy vrátane brexitu, migrácie, viacročnom finančnom rámci, Východnom partnerstve ale aj Západnom Balkáne. Konštatovali blízkosť názorov na tieto témy, čo vytvára dobré predpoklady na súčinnosť slovenskej a českej diplomacie. Minister M. Lajčák tiež informoval o prioritách nadchádzajúceho predsedníctva SR v OBSE.

- Reklama -