Modernejšia a prístupnejšia verejná doprava v Bratislave

0
Bratislava hlavné mesto Slovenska (Autor: TASR)

„Verejnú dopravu v Bratislave sme posunuli o obrovský skok dopredu. Ne sú to len nové vozidlá, ale aj smart riešenia, ktoré robia z Bratislavy modernú metropolu. Dnes máme na bratislavských cestách 268 vozidiel MHD, v ktorých sa cestujúci môžu pripojiť na wifi sieť, na zastávkach máme informačné elektronické tabule a informácie o prichádzajúcich spojoch si môžeme nájsť v nových aplikáciách. Pokračovať chceme v obnove vozidlového parku MHD tak, aby boli všetky vozidlá klimatizované a s prístupom na internet. Plánujeme presadiť aj jednotné zľavy pre dôchodcov a zľavy pre dospelých, ktorí sprevádzajú svoje deti. Všetko s cieľom posilnenia verejnej na úkor individuálnej dopravy, “povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. 

Obnova vozidlového parku a smart riešenia

V roku 2015 sa vozidlový park dopravného podniku Bratislava rozšíril o 60 električiek, 120 trolejbusov a 100 autobusov. V roku 2017 k nim pribudlo 90 nových autobusov a 18 elektrobusov, všetky vybavené wifi pripojením. V roku 2018 sa wifi sieť nainštalovala do ďalších 160 električiek a autobusov. V spolupráci s Google dopravný podnik tento rok spustil aplikáciu Verejná doprava a so spoločnosťou Hopin pripravil mobilnú aplikáciu, ktorá sprehľadní a uľahčí cestovanie MHD v Bratislave. Revolučnou novinkou je aj možnosť predplatiť si cestovný lístok na bežnú platobnú kartu, čo sme spustili v máji 2018. Okrem toho dopravný podnik zmodernizoval viac ako 100 automatov na lístky, na ktorých pribudla možnosť platby kartou a nainštaloval aj 8 multifunkčných automatov na predaj a predplatenie cestovných lístkov.

Modernizácia infraštruktúry

Dopravný podnik počas štyroch rokov výrazne investoval aj do modernizácie alebo obnovy infraštruktúry. Opravil električkovú trať Špitálska a urobil novú zastávku U dvoch levov, opravil 9 električkových priecestí a modernizoval údržbovú základňu v Jurajovom dvore. Na zastávkach bolo nainštalovaných viac 63 nových informačných elektronických tabúľ, 135 nových alebo zrenovovaných zastávkových označníkov, vymenených bolo 250 smetných košov a zrenovovaných 40 prístreškov.  V súvislosti s posilnením prímestskej vlakovej dopravy boli zvýšené výkony spojov MHD.  V roku 2018 pribudla nová rekreačná linka na Kolibu, ako aj nová linka č. 36 do Záhorskej Bystrice.

Personálna stabilizácia zamestnancov a zabezpečenie plnej výpravy

Aktuálne má dopravný podnik právoplatne uzavretú kolektívnu zmluvu, na základe ktorej došlo od 1.7.2018 k navýšeniu miezd v priemere o viac ako 7%. Od roku 2015 DPB a.s. vyškolil vo vlastnej autoškole 483 vodičov MHD a prijal 241 nových vodičov. Celkovo za tri roky bolo prijatých 780 nových vodičov, čím sa zabezpečilo plynulé fungovanie a chod verejnej dopravy.

„Cieľom DPB pre budúcnosť zostáva udržanie a zvýšenie atraktivity verejnej dopravy v Bratislave. Pre stabilizáciu tohto cieľa je potrebné zabezpečiť udržateľnú obnovu dopravných prostriedkov, ktoré spĺňajú očakávania moderného cestovania, presná informovanosť a jednoduchosť cestovného odbavenia a zlepšovanie infraštruktúry zvyšovaním podielu cestovania na električkových tratiach a v samostatných buspruhoch  v záujme zabezpečenia časovej spoľahlivosti a konkurenčnej rýchlosti. Bezpečnosť, komfort, spoľahlivosť je cestou k zvyšovaniu podielu využívania MHD nielen Bratislavčanmi, ale aj všetkými zákazníkmi BID,“ uviedol generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava Milan Urban.  

 

- Reklama -