MZV: Druhé rokovanie Rady vlády SR na podporu exportu a investícií v roku 2018

0
Budova Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky (Autor: SITA)

Členovia Rady vzali na vedomie informáciu o stave siete zastupiteľských úradov SR v zahraničí v roku 2018, predloženú na rokovanie Rady rezortom diplomacie. Diskusný materiál poskytuje prehľad o aktuálnom stave siete veľvyslanectiev SR, najmä s dôrazom na ekonomickú diplomaciu a zároveň predstavuje víziu zamerania do budúcnosti s cieľom optimalizovať slovenskú prítomnosť v najdôležitejších centrách medzinárodného diania. Šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák uviedol, že MZVaEZ SR musí reagovať na nové výzvy a nároky, ktoré sú naň kladené, a zároveň zlepšovať poskytovanie služieb, vrátane posilnenia ekonomickej diplomacie. V tomto kontexte predstavuje podľa M. Lajčáka práve RVPEI platformu na odbornú diskusiu, podnety či konštruktívne návrhy pre činnosť zastupiteľských úradov v zahraničí.

Členovia Rady vzali na vedomie aj informáciu k ekonomickým vplyvom Brexitu na SR, ktorú predložilo MZVaEZ SR.  Cieľom tohto bodu programu bolo upriamiť pozornosť na tému Brexit z pohľadu jeho možných ekonomických dopadov na Slovensko. Keďže ide o 5. najväčšieho slovenského exportného partnera a druhú najväčšiu ekonomiku v EÚ a piatu na svete je málo pravdepodobné, že SR nijako nepocíti vystúpenie Spojeného kráľovstva z EÚ. Rokovania o dohode o vystúpení sú ostro sledovanou témou nielen pre politikov, ale aj pre podnikateľov. Vzhľadom na množstvo neznámych faktorov a premenných je nevyhnutné naladiť diskusiu a získať spätnú väzbu s cieľom pripraviť sa na rôzne scenáre a čo najpresnejšie nastaviť nástroje hospodárskej politiky SR po Brexite.

Rada tiež vzala na vedomie informáciu k vyhodnoteniu ekonomickej diplomacie SR za rok 2018. Ekonomická diplomacia patrí k základným pilierom zahraničnej a hospodárskej politiky vlády a aktívne prispieva k hospodárskemu rastu krajiny. Úlohy ekonomickej diplomacie realizuje MZVaEZ SR v súčinnosti s ďalšími ministerstvami, agentúrami, obchodnými komorami, zamestnávateľskými zväzmi a združeniami.

Členovia Rady navrhujú venovať sa v budúcom roku téme pracovnej mobility, reflexie slovensko-čínskych obchodných vzťahov, rozvojovej spolupráce a predsedníctvu SR na zasadnutí Rady OECD na ministerskej úrovni v roku 2019.

 

- Reklama -