MZV: Lukáš Parízek na rokovaniach v Arménsku

0
Budova Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky (Autor: SITA)

Slovensko počas predsedníctva v OBSE bude reflektovať na aktuálnu bezpečnostnú situáciu v regióne južného Kaukazu. Zmrazené ozbrojene konflikty využívajúce chýbajúcu  vzájomnú dôveru medzi dotknutými stranami  budú rovnako patriť medzi priority slovenského predsedníctva. „Našou kľúčovou úlohou je koordinácia a podpora aktivít a konzultačných procesov medzi účastníckymi štátmi, ktoré očakávajú, že budeme zohľadňovať celé spektrum názorov,“ uviedol Lukáš Parízek. 

S námestníkom ministra zahraničných vecí Arménska Ašotom Hovakimianom prerokoval štátny tajomník L. Parízek bezpečnostné otázky so zameraním práve na úlohu OBSE aj pri riešení regionálneho konfliktu v Náhornom Karabachu počas slovenského predsedníctva v roku 2019.

Konflikt v  Náhornom Karabachu si do súčasnej doby vyžiadal množstvo životov, spôsobil veľkú utečeneckú vlnu a v roku 1995 oba štáty súhlasili s mierovými rozhovormi sprostredkovanými Minskou skupinou OBSE. „Ide o jednu z výziev každého predsedníctva v OBSE,“ podčiarkol L. Parízek.

Diskusia s námestníkom Garenom Nazarianom potvrdila obojstranný záujem o spoluprácu aj v hospodárskej oblasti. „Slovensko podporuje ďalší rozvoj historicky dobrých bilaterálnych vzťahov. Našim záujmom je ekonomika, kde celkový obrat zahraničného obchodu za prvý polrok 2018 výrazne narástol,“ uviedol L. Parízek. S arménskym partnerom sa ďalej dotkli aktuálneho stavu novej rámcovej dohody CEPA (Comprehensive and Enhanced Partnership Agreement) medzi Európskou úniou a Arménskom, ktorá v súčasnosti prebieha procesom ratifikácie v členských krajinách EÚ, vrátane Slovenska.

 

- Reklama -