R. Raši: Klasický pracovný trh sa v budúcnosti zmení, preto musíme vzdelávať v digitalizácii

0
Richard Raši (Autor: SITA)

Slovensko, ako člen Európskej únie, musí úspešne zvládnuť digitálnu transformáciu a zachovať si tak veľkú konkurencieschopnosť v digitálnej ekonomike, ktorú poháňajú práve inovácie. „Som presvedčený, že digitálna a dátová ekonomika sa v blízkej budúcnosti stane motorom ekonomického rastu našej krajiny,“ povedal podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši. Podľa nedávno zverejnenej analýzy spoločnosti McKinsey môže rozvoj digitalizácie na Slovensku do roku 2025 priniesť až 16,1 miliardy eur v dodatočnom hrubom domácom produkte.

Zvyšovanie digitálnych zručností svojich obyvateľov však máme na Slovensku dobre rozbehnuté. Vytvorená je Digitálna koalícia, ktorá združuje zástupcov mnohých sektorov a každý z nich pripravuje konkrétne opatrenia na zmenu a zlepšenie zručností v digitalizácii. „Výsledkom má byť, že ak budú prichádzať zmeny, ktoré si budú vyžadovať digitálne zručnosti, budeme mať k dispozícii potrebných ľudí,“ povedal Richard Raši. Digitálna koalícia, ktorá u nás vznikla v roku 2017, funguje podľa jeho slov vzorovo. Dôkazom je aj fakt, že bola ocenená ako najlepšia Digitálna koalícia v Európe a Európska komisia následne po jej vzore uvoľnila peniaze na fungovanie takýchto koalícií nielen u nás, ale aj v ostatných štátoch. „Ľudí musí niekto pripraviť a ten, kto to bude robiť, musí byť niekto, kto vie zahrnúť všetky oblasti, ktoré sú v budúcnosti teoreticky ohrozené,“ dodal vicepremiér.

Odhaduje sa, že v najbližších rokoch bude na Slovensku chýbať 20-tisíc zamestnancov v oblasti informačných technológii. Podľa podpredsedu vlády si musíme uvedomiť, že nové digitálne zručnosti bude potrebovať možno až polovica zamestnancov v priemysle, logistike či v stavebníctve. „Preto robíme už teraz postupné kroky na to, aby v budúcnosti k ohrozeniu zamestnania týchto ľudí nedošlo,“ poznamenal Richard Raši. Na Slovensku je ohrozený z hľadiska automatizácie a robotizácie automobilový priemysel, ktorý je hybnou silou našej ekonomiky. Digitálna koalícia však už pracuje na tom, aby začala postupne pripravovať zamestnancov na to, že keď budú prichádzať v ich zamestnaní nové potreby, budú na ne vedieť reagovať. A zároveň tak budú môcť zostať u svojich súčasných zamestnávateľov. „Ak už k reálnemu zániku pracovných miest pre automatizáciu a robotizáciu procesov dôjde, chceme, aby boli títo zamestnanci použiteľní pre iných zamestnávateľov, ktorí ich budú potrebovať, pretože digitalizácia prichádza do každého sektora,“ povedal vicepremiér.

V budúcnosti by mohlo byť teoreticky na Slovensku ohrozených zautomatizovaním procesov až 50 percent ľudí pracujúcich v priemysle. Netýka sa to najbližších rokov, no podľa vicepremiéra treba všetky opatrenia robiť už teraz, aby sme vedeli presun pracovnej sily v čase, keď to bude potrebné, nasmerovať na správne miesto. „Do prípravy sa zapojil každý. Má na tom záujem biznis, IT sektor, ako aj ostatné sektory, akademická obec, ale aj zamestnávatelia či zástupcovia zamestnávateľov,“ dodal na záver podpredseda vlády.

- Reklama -