Ministerstvo obrany: Najväčší modernizačný projekt ozbrojených síl v histórii sa stáva realitou, minister obrany podpísal zmluvy k obstaraniu lietadiel F-16

0
Ministerstvo obrany SR (Autor: mod.gov.sk)

„Ide o historický moment pre Slovensko a moje poďakovanie patrí vláde SR za to, že sa stotožnila s nami navrhovaným riešením a súhlasila s tým najlepším riešením otázky budúcnosti nášho vzdušného priestoru z hľadiska kvality aj ceny,“ povedal minister obrany SR Peter Gajdoš.
 
Predseda vlády SR Peter Pellegrini vyzdvihol význam podpísaného kontraktu. „Ide o významný moment v histórii Slovenskej republiky, pretože ide o investíciu v objeme viac ako 1,6 miliardy eur. Je to počin, ktorým sa Slovenská republika hlási k svojim záväzkom navyšovať výdavky na vyzbrojovanie a dosiahnuť žiadaný cieľ 2 % HDP a ide o počin, ktorý bude aj naďalej garantovať suverenitu a ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky. Slovenská republika chce vyslať jasný signál, že svoje budúce postavenie vidí aj naďalej tak v Európskej únii, ako aj Severoatlantickej aliancii,“ povedal.
 
Súčasťou podpísaného kontraktu je aj komplexný výcvik 22 pilotov a 160 technikov pozemného personálu a taktiež dvojročná logistická podpora, a to od zahájenia letovej prevádzky v Slovenskej republike.
 
Tri samostatné dohody o ponuke a prijatí tzv. Letter of Offer and Acceptance, ktoré sú potrebné pre pristúpenie k plneniu cez americký program FMS boli podpísané na základe príslušného súhlasu Ministerstva financií SR. Zahŕňajú obstaranie 14 kusov lietadiel F-16, leteckú muníciu, logistickú podporu a výcvik leteckého aj pozemného personálu. Vzdušné sily si prvé lietadlá prevezmú v poslednom štvrťroku 2022 a všetky kompletne budú dodané do konca roka 2023. Celkovo pôjde o 12 jednomiestnych lietadiel a 2 dvojmiestne lietadlá. Stroje sú plne kompatibilné so systémami v NATO a budú mať tú najmodernejšiu výbavu, aká je pri tomto type lietadiel v ponuke.

- Reklama -