KDH: Rada KDH zvolila šesť kandidátov do eurovolieb

0
KDH (Autor: KDH)

Rada KDH prerokovala dva zásadné body – Eurovoľby a prezidentské voľby. Kresťanskí demokrati zvolili na dnešnej rade šesť kandidátov do eurovolieb, s tým, že ostávajúcich osem kandidátov zvolia na ďalšej rade, a zároveň na nej určia aj záverečné poradie.

Členovia rady zvolili do zápasu o hodnoty v Európskom parlamente nasledujúcich ľudí (v abecednom poradí): Marián Čaučík, Andrej Klapica, Miriam Kuzárová, Miriam Lexmann, Peter Stach a Ivan Štefanec.

Vianočné rokovanie rady, podľa podpredsedu Milana Majerského, ukázalo, že KDH je silnou stranou. „Títo šiesti kandidáti sú ľudia so svojimi príbehmi, so svojimi skúsenosťami a hlavne aj so svojimi výsledkami. Každý z nich má za sebou hodnotový systém, majú svoj hodnotový rebríček poukladaný tak, že kresťanské hodnoty sú na prvom mieste,“ povedal Majerský.

Druhý zásadný bod, ktorý dnešná rada prerokovávala, boli prezidentské voľby a postup v nich. Kresťanskí demokrati vyhodnocujú tieto voľby veľmi rozumne a s rozvahou, pretože vedia aké sú okolnosti. „KDH nebude stavať vlastného kandidáta aj preto, že si uvedomujeme obrovskú zodpovednosť,“ povedal predseda KDH Alojz Hlina. Podľa neho v týchto voľbách hrozí, že sa do druhého kola môže dostať kandidát Smeru alebo SNS a Harabin. „A povedzme si pravdu, toto by bolo naozaj sociologicky zničujúce pre našu spoločnosť. My sme si vedomí našej zodpovednosti, a preto sme pripravili návrh v rámci našich možností,“ uviedol predseda KDH.

Rada KDH prijala k prezidentským voľbám nasledujúce uznesenie: KDH hľadá zhodu pre spoločného konzervatívneho prezidentského kandidáta s kresťanskými hodnotami v širšom politickom priestore.

KDH je pripravené rokovať s víťazom primárnych volieb, ktorý by vzišiel zo zápasu medzi pani Remišovou a pánom Mikloškom.

Ak by k tomu nedošlo, tak KDH v prvom kole prezidentských volieb podporí kandidáta, s podporou opozície, ktorý má najväčšiu šancu dostať sa do druhého kola. Avšak za predpokladu, že dôjde k dohode medzi ním a KDH v kultúrno etických-otázkach.

- Reklama -