Danko (SNS): Športové poukazy pre deti a nové formy financovania športu na Slovensku

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

„Prvým krokom na podporu športu na Slovensku bolo zriadenie funkcie štátneho tajomníka pre šport na Ministerstve školstva, vedy výskumu a športu SR. Strana SNS nominovala na tento post úspešného slovenského strelca a bývalého olympionika Jozefa Gönciho.“ Predstavil myšlienku zriadenia funkcie nového štátneho tajomníka a jeho nomináciu predseda NR SR a SNS Andrej Danko.

Po revízii a analýze s ostatnými rezortami, športovými strediskami a Slovenským olympijským a športovým výborom by bolo druhým krokom, a to prvýkrát v histórii v ďalšej vláde zriadiť Ministerstvo športu a cestovného ruchu SR, aby sa v  slovenských regiónoch, v spolupráci s obcami zlepšili podmienky pre športovcov. „Našim cieľom je pre deti, už aktívnych či amatérskych športovcov a záujemcov o šport zriadiť haly, vybaviť ich potrebnými športovými prostriedkami, ktoré by boli financované štátom v spolupráci s mestami a obcami. Toto je cesta a cieľ, aby každé dieťa malo možnosť na Slovensku športovať vo svojej obci aj s podporou štátu.“ Doplnil svoju víziu po vzore iných štátov predseda strany SNS.

Ďalšou podporou na rozvoj športu by boli športové poukazy, o ktoré by mohol požiadať zamestnanec u svojho zamestnávateľa, ktorý zatiaľ na dobrovoľnej báze by mal možnosť prispieť na aktivity dieťaťa zaregistrovaného v športovom klube. „Športové poukazy budú fungovať ako rekreačné poukazy, čiže budú oslobodené od daní a odvodov. To bude vlastne príspevkom od štátu. Taktiež firma bude mať úľavu na daniach, ak by podporila vybraný športový klub.“ Vysvetlil predseda parlamentu a SNS Andrej Danko a súčasne sa zhodol s pánom Göncim, že by sa mali na základe rôznych výstupov prioritne určiť strategické športy na Slovensku, aby sa začalo so systémovou podporou.

„Našou víziou, zavedením športových poukazov je dostať deti, aj v predškolskom veku od počítačov na športoviská a trénovať ich po vzore našich najlepších športovcov, ktoré vychovalo nielen Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica ale i mnoho iných, ktorí si zaslúžia tiež od štátu nemalú pozornosť po skončení ich športovej profesionálnej kariéry.“ Uzavrel tému športových poukazov a financovania športu štátny tajomník na rezorte školstva, Jozef Gönci.

- Reklama -