SNS: M. Kuciaňová: Cieľom je pomáhať deťom ešte predtým ako skončia mimo domáceho prostredia

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

„V programovom vyhlásení vlády, vychádzajúc aj z volebného programu SNS, sme sa zaviazali aj naďalej zodpovedne pristupovať k téme ochrany detí, pomoci ich rodinám, ale aj jednotlivcom, ktorí sa ocitli napr. v situácii drogovej závislosti, ktorú už nedokážu sami zvládnuť.“ Uviedla poslankyňa SNS Magdaléna Kuciaňová s tým, že novela zákona rieši ochranu práv detí, náhradnú rodinnú starostlivosť, zariadenia vrátane resocializácie a financovania výkonu v zariadeniach. 

Cieľom tejto novely  bolo predovšetkým, zvýšiť kvalitu výkonu a podmienky v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ale najmä vytvoriť podmienky na zvýšenie dostupnosti rôznych foriem odbornej pomoci ohrozeným, rizikovým rodinám osobitne, ambulantných a terénnych foriem pomoci. „Tento rok, rok 2019 je našou veľkou výzvou pozorne sledovať realizáciu novely, v rámci ktorej chceme pomáhať deťom a ich rodinám, ktoré sa ocitli v  ťažkých životných situáciách, drogových a iných závislostiach,“ skonštatovala poslankyňa SNS a členka Výboru NR SR pre sociálne veci.

Centrá pre deti, ich rodiny a plnoleté fyzické osoby, ktoré vznikli zo súčasných detských domovov, krízových stredísk  a resocializačných stredísk, čakajú prvé zaťažkávacie úlohy. „Chcem veriť a som presvedčená, že nový druh zariadenia bude predovšetkým v prospech detí a ich rodín. Dúfam, že sa takýmto spôsobom otvorí všetkým zraniteľným skupinám nová šanca na život. Dnes, je to ale ešte ťažko hodnotiť. Rok 2019 ukáže, či novela predmetného zákona prinesie pozitívne výsledky v prospech najmä detí,“ dodala Magdaléna Kuciaňová.

- Reklama -