utorok, 23 apríla, 2024
9.1 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Výzva premiérovi: Nedovoľte SNS ďalšie nezmyselné plytvanie v rezorte obrany

OĽANO: Výzva premiérovi: Nedovoľte SNS ďalšie nezmyselné plytvanie v rezorte obrany

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Projekty

Bojové obrnené vozidlo 8×8 za vyše 400 mil. eur a predĺženie servisnej, tzv. abonentskej zmluvy na dosluhujúce lietadlá MiG29 za približne 250 mil. eur chcelo Ministerstvo obrany SR nechať schváliť už koncom roka, no neuspelo. „Nepodarilo sa im to kvôli tomu, lebo dokumety sú tak nekvalitné, že ich rozbili v rámci medzirezortného pripomienkovania viaceré rezorty, a dokonca boli politicky neakceptovateľné aj pre koaličné strany,“ vysvetlil stiahnutie dokumentov tieňový minister obrany za OĽANO Jaroslav Naď, ktorého neprekvapuje opätovné predloženie dokumentov ministerstvom obrany bez akejkoľvek relevantnej zmeny na zajtrajšie rokovanie Bezpečnostnej rady. „Poznáme SNS a vieme, že vydieranie je pre ňu štandardná forma fungovania,“ doplnil Naď.

Ako Naď ďalej uviedol, pri dokumente s projektom BOV 8×8 je stále nejasné, ako chce rezort obrany prepojiť navrhované vozidlá s potrebou vybudovať ťažkú brigádu tak, ako sa k tomu zaviazal sám minister Gajdoš v roku 2017.

Dokument smerujúci k predĺženiu abonentskej zmluvy na MiGy podľa J. Naďa zase vôbec nereflektuje na svoj názov – Analýza alternatív ochrany vzdušného priestoru SR do času dodania nových taktických stíhacích lietadiel. „Žiadna reálna analýza totižto robená nebola. Reálne rokovania s Českom alebo Poľskom neprebehli. Reálne rokovania s NATO neprebehli. Reálne rokovania s USA, keď už od nich kupujeme stíhačky F16, neprebehli. SNS od začiatku len presadzovala predĺženie abonentskej dohody,“ tvrdí Naď.

„Vyzývame predsedu vlády a tiež Bezpečnostnej rady Petra Pellegriniho, aby nariadil stiahnutie obidvoch dokumentov zo zajtrajšieho rokovania Bezpečnostnej rady SR, keďže opäť reálne hrozia veľmi nehospodárne a nezmyselné výdavky v rezorte obrany vo výške ďalších viac ako 650 miliónov eur,“ vyzval J. Naď premiéra Pellegriniho a pripomenul, že predseda vlády sa nedávno jasne vyjadril, že v rezorte obrany už neschváli vláda žiadne ďalšie veľké modernizačné projekty bez schválenia Bezpečnostnej a Obrannej stratégie v NR SR. „Veríme teda, že pán premiér už nepripustí, aby mu SNS dala ďalšiu facku, akú mu dala nedávno pri podpise zmlúv na F16, a že premiér bude na tomto svojom stanovisku aj trvať. Naozaj by sme uvítali, keby boli tieto strategické dokumenty konečne predložené do parlamentu po tom, čo ich jednohlasne schválila vláda už pred vyše rokom,“ dodal Naď.

Tieňový minister obrany na záver pripomenul, že tento rok opäť začína cyklus obranného plánovania v NATO a čoskoro nám NATO zašle nový návrh tzv. Cieľov spôsobilostí tzv. BlueBook, a následne prebehnú vzájomné rokovania o tomto návrhu. „Táto situácia Slovensku poskytne priestor na to, aby sme dokázali odborníkov v Aliancii presvedčiť, že náš navrhovaný projekt BOV 8×8 bude prospešný aj pre ňu. Dajme tomu reálnu šancu, nech teda odborníci rezortu obrany presvedčia odborníkov v NATO o ich argumentoch a dosiahnime to, aby aj NATO uznalo, že pripravený projekt 8×8 je dobrý a užitočný,“ uzavrel Naď s tým, že do záverov expertnej diskusie by vláda projekt BOV 8×8 schvaľovať nemala, pretože zatiaľ nemá nič spoločné s cieľom, ktorý nám odsúhlasil osobne minister Gajdoš pred dvomi rokmi, t.j. vybudovať ťažkú brigádu.

 

- Reklama -