Poslanci zvolili ďalších kandidátov na ústavných sudcov. Prezident dostane osem mien

0
Na snímke poslanci NR SR počas hlasovania v tajnej voľbe o kandidátoch na ústavných sudcov na rokovaní 43. schôdze NR SR 4. apríla 2019 v Bratislave. (Autor: TASR)

Národná rada SR zvolila ďalších dvoch kandidátov na ústavných sudcov, ktorých ponúkne prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi a z ktorých má hlava štátu vybrať nových sudcov. Sú nimi Miloš Maďar a Pavol Malich, potvrdili to po tajnej voľbe v parlamente. Keďže parlament nezvolil kompletný počet kandidátov (18), bude ďalšia voľba.

Prezident Kiska nateraz dostane osem mien, naplnila sa tak pôvodná dohoda koalície. Okrem Maďara a Malicha idú k hlave štátu aj Ivan Fiačan, Peter Molnár, Rastislav Kaššák, Ľuboš Szigeti, Daniela Švecová, Michal Truban. Prvú šesticu zvolili poslanci v stredajšom (3. 4.) hlasovaní.

Na Ústavnom súde (ÚS) chýba deväť sudcov, poslanci tak mali zvoliť 18 kandidátov, ktorých majú poslať prezidentovi a ten z nich má vybrať polovicu. Na ÚS sú v súčasnosti iba štyria sudcovia z 13.

Prezident Kiska deklaroval, že urobí všetko pre sfunkčnenie Ústavného súdu. Chce ho čím skôr doplniť, a to aj v prípade, ak parlament navolí menej ako 18 kandidátov. Hlava štátu chce zároveň čím skôr určiť predsedu súdu, aby novozvolená prezidentka SR Zuzana Čaputová mohla zložiť sľub do rúk predsedu Ústavného súdu.

Kiska je podľa vlastných slov veľmi rozhorčený z diania okolo voľby nových ústavných sudcov. Ako tvrdí, už dlho bola známa potreba navoliť 18 kandidátov na sudcov ÚS SR. Dobrých kandidátov na ústavných sudcov je podľa neho dostatok.

 

- Reklama -