štvrtok, 28 marca, 2024
17.7 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Most-Híd: Rómovia oslavujú svoj deň

Most-Híd: Rómovia oslavujú svoj deň

0
Most-Híd (Autor: Most-Híd)

Zároveň požiadali medzinárodné organizácie o rešpektovanie vlastného etnického označenia Róm/Rómovia, prihlásili sa k Indii, ako ku krajine svojho pôvodu, a prijali rómsku vlajku a hymnu. Do dnešného dňa oslavujeme výročie tejto udalosti, pri ktorej si pripomíname témy, ako rómska kultúra, ľudské práva či prevencia diskriminácie.

,,Na území dnešného Slovenska žijeme spolu s Rómami už niekoľko storočí. V oblasti spolunažívania sa však stále máme čo učiť. Ako hovorí rómske príslovie, v každom človeku na svete je niečo, čo sa od neho môžeš naučiť, no bez vzájomného rešpektu, pochopenia a podpory môže trvať mnoho ďalších rokov, kým budú v našej krajine Rómovia a iné národnosti žiť vo vzájomnej tolerancii. Všetkým Rómom a Rómkam k dnešnému dňu prajem najmä rovnocenné postavenie v spoločnosti“, hovorí splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz.

Pri príležitosti Svetového dňa Rómov úrad splnomocnenca spolupracuje na viacerých podujatiach v regiónoch. Program vyvrcholí 11. apríla v Café Berlinka v Bratislave, kde bude v čase od 14:00 – 17:00 hodiny prebiehať diskusná trilógia na tému rómsky jazyk, vzdelávanie Rómov a rómska kultúra. Účasť potvrdili známe rómske osobnosti a aktivisti, ale aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

,,Diskutovať sa bude napríklad o tom, ako nám vie rómsky jazyk pomôcť a aký osud ho čaká.  Venovať sa budeme aj tomu, akú úlohu hrala hudba v rómskej histórii a kam sa uberá dnes. Hlavnou témou je vzdelávanie Rómov a eliminácia segregácie na školách. Príďte sa porozprávať o aktuálnych témach v oblasti integrácie odborne a k veci,“ pozýva Ravasz.

Zdroj: úrad splnomocnenca pre rómske komunity

 

- Reklama -