Prezident prijal demisiu ministra financií Kažimíra, poveril Pellegriniho

0
Prezidenta SR Andrej Kiska (Autor: TASR)

„Keď som vás pred pár týždňami menoval za viceguvernéra Národnej banky Slovenska, hovoril som o tom, že vaša práca bola prínosom pre našu krajinu. A za to vám skutočne patrí naša vďaka.

Ako minister financií ste nastupovali v roku 2012, keď bola relatívne vysoká nezamestnanosť, keď bol štátny rozpočet relatívne v rozkole a za to obdobie, ktoré ste boli ministrom, sa skutočne darilo. Ekonomike sa darí, nezamestnanosť klesla na historicky najnižšiu úroveň. A máme prvý návrh vyrovnaného rozpočtu. Taktiež veľmi pozitívne hodnotím projekt Hodnota za peniaze, pri ktorého zrode ste stáli a ktorého výsledky teraz všetci používame na porovnanie, či skutočne peniaze našich občanov sú míňané účelne a transparentne.

Na vás, pán predseda vlády, mám prosbu, aby ste boli pri návrhu nového ministra financií veľmi náročný. Signály, ktoré máme zo svetových trhov, hlavne z Nemecka, ukazujú, že pred nami môže byť ďalšie horšie obdobie. Všetci vieme, že z pohľadu ekonomiky po dobrých rokoch príde kríza. Nikto nevie, čo tú krízu spustí, kedy presne začne a aká bude silná, ale vieme, že príde. Žiaľ, signály z Nemecka a predpovede menšieho výkonu našej ekonomiky, tieto signály sú tu.

Preto prosím, aby ste pri výbere nového ministra financií, ste s ním viedli hlboké diskusie o tom, čo sa pánovi Kažimírovi podarilo, aby sme vyrovnaný rozpočet neprejedli a neprepili. Aby sme boli veľmi zodpovední v tom, čo s týmito dobrými rokmi a ich výsledkami spravíme. Mám veľkú obavu v súvislosti s blížiacimi sa parlamentnými voľbami, že môžeme byť svedkami najdrahšej predvolebnej kampane a bol by som veľmi nerád, keby sme výsledky našej ekonomiky prejedli, prepili a rozdali. 

Prosím, buďte veľmi náročný pri výbere nového ministra. Obdobie pred nami nebude ľahké a niektorých môže lákať rozdávať s vidinou ich osobných záujmov.“

- Reklama -