Prezident sa zúčastnil na spomienke k 100. výročiu úmrtia Štefánika

0
Andrej Kiska (Autor: Reprofoto: Facebook/Andrej Kiska)

„Žil som krásny život. Prežíval som večnosť v sekundách. To sú slová Milana Rastislava Štefánika a žiadne slová necharakterizujú lepšie tak bohatý život slávneho slovenského rodáka.

Zišli sme sa tu dnes na na počesť človeka, ktorý sa pred sto rokmi rozlúčil so svojimi rodnými Košariskami, so svojím slovenským národom i svojou československou vlasťou. Novou republikou, ktorú len krátko predtým pomohol zakresliť na povojnovú mapu sveta. 

Tu na Bradle ešte väčšmi než kdekoľvek inde pristupujeme s úctou a pokorou k osobnosti, ktorá v našich dejinách tak výrazne vyčnieva. 

Milan Rastislav Štefánik pre nás ostane navždy zapísaný ako oddaný vlastenec. Spolu s Tomášom Garriguom Masarykom, Edvardom Benešom a domácim odbojom založili republiku, ktorá nezmazateľne prispela k rozvoju Slovenska. Posilnila našu kultúru, vzdelanosť, demokratickú politiku, schopnosť spravovať veci verejné a vládnuť. 

Svoje vlastenectvo dokázal skĺbiť so službou pre našich kľúčových spojencov, mal dôveru najvyšších francúzskych vojenských kruhov i kontakty na dôležitých politikov. Stretol sa s rusky´m ca´rom Mikula´sˇom II., pápežom, japonským cisárom, rumunsky´m kra´lˇom či talianskou kra´lˇovnou a mnohými premiérmi a prezidentmi.

Presadzoval samostatné vojsko pod politickým vedením Česko-Slovenskej národnej rady a v jej mene podpísal zmluvu s talianskou vládou o zriadení československej armády. 

Mal mimoriadne široký rozhľad. Vynikol ako vedec, astronóm, meteorológ, odborník v bezdrôtovej telegrafii či cestovateľ. Pochádzal z hlboko nábožensky založenej rodiny, a predsa sa otváral novým myšlienkam. Popritom všetkom bol aj bojovník, pilot, organizátor a veliteľ légií.

Bol síce chorľavý, mnohokrát ho operovali, často omdlieval, no mal v sebe oheň a vášeň. Napriek krehkému zdraviu mal nezlomnú vôľu – nepoznal výraz „nedá sa“. Hovorieval, že Prekážky treba rozbiť, a nie sa im poddávať. 

Pri svojej charizme mal aj nevšednú schopnosť presviedčať pre svoju pravdu tých druhých. Pre vec slobody Slovákov a Čechov vedel svojim spôsobom účinne získavať sympatizantov a podporovateľov. 

Máme ako Slovenská republika obrovské šťastie, že sa môžeme oprieť o jeho odkaz. Odkaz milovať svoju vlasť. Vedieť pre ušľachtilé ciele a prospech svojho národa získať spojencov.  

Myslieť a konať pre dobro svojej vlasti ale aj pre celé ľudstvo. A na záver mi dovoľte zopakovať jeden citát, ktorý je tak aktuálny aj pre dnešné dni. 

Milan Rastislav Štefánik povedal, že tí, ktorí si myslia, že slobodu za nich vybojujú iní, si ju nezaslúžia. A ja si ho dovolím parafrázovať a poviem, že všetci tí, ktorí chcú, aby naša krajina bola lepšia, ktorí chcú lepšie Slovensko, a nechcú pomôcť, nechcú priložiť ruku k dielu – si ho možno ani nezaslúžia.“

- Reklama -