Danko (SNS): Musíme ukázať, že riešením problému nemôže byť konflikt

0
Andrej Danko (Autor: TASR)

„Som veľmi rád, že môžem opätovať vrelé prijatie, ktorého sa mi dostalo od mojich cyperských priateľov. Bez ohľadu na to, aká bola, je alebo bude na Slovensku vláda, sme jednotní v tom, že misia našich vojakov na Cypre má svoj význam. Nikto na našom území dnes nepochybuje, že je potrebné podať Cypru pomocnú ruku, aby sme im tak umožnili obhájiť ich pozíciu a aby sa obsadzovanie ich územia nerozširovalo,“ povedal predseda parlamentu Andrej Danko s tým, že riešenie tejto situácie leží aj na pleciach OSN.

Na stretnutí sa podľa slov šéfa parlamentu rozprával so svojím náprotivkom aj o tom, že je nutnosťou priblížiť utrpenie cyperského národa. „Je potrebné ukazovať fotografie obetí, miesta, z ktorých Cyperčania museli odísť a dnes sú prázdne. Aby sme vystríhali všetkých, ktorí si myslia, že riešením nejakého problému môže byť konflikt,“ doplnil Danko.
Zároveň poďakoval všetkým slovenským vojakom, ktorí sa zúčastňovali alebo zúčastňujú misií na Cypre. „Verím, že jedného dňa naši vojaci z Cypru odídu a verím, že to bude v deň, keď budú všetci Cyperčania šťastní, že ich problém je vyriešený,“ uzavrel šéf národnej rady.

Predseda parlamentu Cyperskej republiky Demetris Syllouris spolu s veľvyslancom Cyperskej republiky v Slovenskej republike Michalisom Stavrinosom zároveň poďakovali predsedovi parlamentu za možnosť vytvoriť výstavu v priestoroch Národnej rady. „Je pre mňa cťou, že tu dnes môžem byť s mojím priateľom predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom a spoločne s ním otváram výstavu, ktorá vyjadruje úctu k slovenským vojakom. Vyjadrujem vďaku slovenskému národu od celej našej krajiny,“ dodal Syllouris.

Výstava bude v priestoroch parlamentu sprístupnená do konca mája 2019 a po jej ukončení cyperská strana usporiada rovnakú výstavu v Snemovni reprezentantov v Nikózii.

- Reklama -