streda, 24 apríla, 2024
6.2 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS: Zistenia NKÚ v Lesoch SR hovoria o ich tunelovaní

SaS: Zistenia NKÚ v Lesoch SR hovoria o ich tunelovaní

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Hospodárenie Lesov SR je o to poburujúcejšie, ak ho dáme do súvislosti s plošným výrubom stromov, ktorý je devastačný na faunu i flóru lesov na Slovensku. Štátny podnik Lesy SR obhospodaruje najväčšie zalesnené územia na Slovensku, preto má zásadný vplyv na trh so slovenskou drevnou hmotou i na životné prostredie,“ uviedla poslankyňa NR SR za SaS a tímlíderka strany pre životné prostredie Anna Zemanová.

Podľa SaS je zjavné, že zistenia NKÚ sú v rozpore s etickým kódexom tohto štátneho podniku, ktorý hovorí, že cieľom podniku je “uspokojovať verejnoprospešné záujmy a potreby spoločnosti, ako aj ochranu prírodného prostredia s cieľom trvalo udržateľného rozvoja lesa, ale zároveň aj dosahovať primeraný zisk”.

„Ak sa v etickom kódexe verejnosť dočíta, že pracovníci Lesov SR sú si vedomí toho, že pre napĺňanie týchto cieľov je potrebné ‚etické správanie každého z nás‘, zistenia NKÚ by mali viesť k sankciám voči tým, ktorí sa eticky nesprávajú,“ povedala tímlíderka SaS pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová a pokračovala: „Pýtame sa preto ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej, či mieni urobiť personálne zmeny na čele štátneho podniku, keďže zistenia NKÚ v Lesoch SR hovoria o ich systematickom tunelovaní. Zároveň by mala ministerka zabezpečiť plnenie všetkých odporúčaní.“

 

- Reklama -