Prezident slávnostne odovzdal bojové zástavy vojenským útvarom

0
Andrej Kiska (Autor: Reprofoto: Facebook/Andrej Kiska)

„Takmer presne na deň pred stojeden rokmi, 24. mája 1918, sa na Benátskom námestí v Ríme, pri pomníku zjednotiteľa Talianska, kráľa Vittoria Emanuela II., schyľovalo k výnimočnej udalosti. Vtedajší taliansky premiér odovzdáva plukovníkovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi bojovú zástavu československých légií.

Päť mesiacov pred oficiálnym vznikom samostatnej Československej republiky. Nielen ako politický symbol. Ale aj ako symbol bojaschopnosti, zocelenosti a pripravenosti bojovať za vlasť, slobodu a demokraciu.

Aj preto som rád, že dnes, druhý rok po sebe, môžem ďalším piatim vojenským útvarom našich ozbrojených síl, s priamym odkazom na tradíciu siahajúcu do obdobia roku 1918, zapožičať ich bojové zástavy.

Sloboda a demokracia nikdy neprichádzajú samy; nikdy neboli, nie sú a nikdy nebudú zadarmo. O našu slobodu a demokraciu musíme byť pripravení zápasiť a bojovať. A našu slobodnú a demokratickú vlasť musíme byť schopní ubrániť. Áno, spoločne v Severoatlantickej aliancii sme silnejší. No keď chceme využívať silu kolektívnej obrany, tak si musíme plniť naše záväzky a sľuby, ktoré sme dobrovoľne, sami sebe a našim spojencom dali. Hlavnou úlohou Vás, príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky, je plniť si povinnosti pri obrane našej slobody, nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Slovenskej republiky. Nedotknuteľnosti jej hraníc – s nasadením a odhodlaním tak, ako Vás k tomu zaväzuje vojenská prísaha.

Našou úlohou, úlohou ústavných činiteľov a politikov, je vytvárať pre plnenie si Vašich povinností čo najlepšie podmienky. Pretože práve v nich sa uskutočňujú kľúčové a najpodstatnejšie záväzky a dohody. Voči nám samým, voči našim spojencom.

Pretože výrok generála Milana Rastislava Štefánika, že „kto si myslí, že mu slobodu vybojujú druhí, ten jej nie je hoden“ je dnes aktuálnejší, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Verím, že bojové zástavy, ktoré ste si prevzali, budete hrdo ochraňovať a brániť. Každý jeden z Vás, profesionálnych vojakov, jednotlivo. Vo Vašich vojenských útvaroch či zväzkoch. Rovnako, ako to robíte za ozbrojené sily našej krajiny, za Slovenskú republiku.

K zapožičaniu bojových zástav Vám, príslušníkom 12. mechanizovaného práporu 1. mechanizovanej brigády Nitra, 21. zmiešaného mechanizovaného práporu 2. mechanizovanej brigády Trebišov, Opravárenského práporu Martin, Taktického krídla generálmajora Otta Smika Sliač a Vrtuľníkového krídla generáplukovníka Jána Ambruša Prešov srdečne blahoželám.“

- Reklama -