Danko (SNS): Musíme viesť dialóg tam, kde vidíme priestor na spoluprácu, ktorá bude viesť k zlepšeniu úrovne Slovenska

0
Andrej Danko (Autor: TASR)

Šéf národnej rady Andrej Danko v nedeľu odletel do Minska, kde sa počas mimoriadne nabitého pracovného programu stretol s tamojšími poprednými politickými činiteľmi. Hneď v pondelok ráno ho privítal predseda Snemovne reprezentantov Národného zhromaždenia J.E. Vladimír Andrejčenko, s ktorým sa zhováral aj o potrebe neustále si pripomínať históriu.

V duchu tejto myšlienky sa zúčastnil aj prehliadky Národnej knižnice a Múzea II. svetovej vojny. Jeho súčasťou je aj expozícia venovaná kapitánovi Jánovi Nálepkovi. „Je mimoriadne dôležité pripomínať si udalosti, ktoré poznačili naše národy. Ako ste sami mohli vidieť, Bielorusi si ctia partizánov a odvážnych mužov, ktorí bojovali proti fašizmu,“vyhlásil pred prítomnými novinármi.

Zároveň dodal, že potreba upozorniť na nešťastné a boľavé obdobie fašizmu je o to naliehavejšia, že na Slovensku narastá extrémizmus. „Na veľa vecí sme zabudli a je dobré si ich pripomenúť práve na takýchto miestach. Mnoho mladých ľudí dnes ani len netuší, čím bol Ján Nálepka a o čo sa zaslúžil,“ povedal predseda Národnej rady Andrej Danko.

Následne sa stretol s predsedom Rady republiky Národného zhromaždenia J.E. Michalom Mjasnikovičom. „Je nespochybniteľné, že sme si s Bielorusmi mentálne a ľudsky blízki. Aj preto som pri príležitosti 75. výročia oslobodenia Bieloruska a 75. výročia SNP pozval čelných predstaviteľov Bieloruskej republiky na Slovensko do Banskej Bystrice,“ ozrejmil šéf parlamentu pred prehliadkou Katedrály Najsvätejšej
Panny Márie.

V utorok predsedu Národnej rady SR Andreja Danka čaká stretnutie s predsedom vlády Bieloruskej republiky J.E. Sergejom Rumasom a taktiež s prezidentom Bieloruska J.E. Alexandrom Lukašenkom. Diskutovať s nimi chce o previazanosti spolupráce oboch krajín či o rozvíjaní spolupráce v oblasti školstva, zdravotníctva či pracovných síl. „V Bieloruskej republike je zdravotníctvo na vysokej úrovni a taktiež majú množstvo kvalitných pracovníkov. Vidím tu priestor na spoločné rokovania,“ zhodnotil Danko s tým, že najväčší prínos zajtrajších rozhovorov vidí najmä v nadviazaní kontaktov prospešných pre Slovensko, a to najmä v súvislosti s euroázijským trhom.

- Reklama -