Úrad podpredsedu vlády: Slovenská firma predstavila kompostovateľné plastové nádoby

0
Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)

„Projekt  sme podporili na základe odporúčania medzinárodnej hodnotiacej komisie a bol súčasťou pilotnej podpory experimentálneho vývoja a inovácií pre budovanie rozumných miest na Slovensku. Vďaka hybridnému modelu financovania, ktoré spája verejné financie so súkromnými zdrojmi, mohol náš úrad podporiť firmu Envirocare. Tá prináša inovatívne riešenia na boj s plastovými odpadmi,“ uviedol podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši s tým, že spoločnosť ENVIROCARE uspela vo výzve ÚPVII na podporu experimentálneho vývoja a inovácií v oblasti manažmentu odpadov, ktorá bola vyhlásená minulý rok v marci. Z verejných zdrojov získala 195 300 eur a  187 400 eur od súkromnej firmy Fillamentum Manufacturing Czech s.r.o. (pôvodne Parzlich, s.r.o.).

Cieľom projektu spoločnosti Envirocare, ktorá úzko spolupracuje s vedcami zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, bolo vytvoriť na báze unikátnych patentovaných bioplastových zmesí produkty opakovane využiteľné v stravovacích zariadeniach a k tomu vhodný kompostér schopný likvidovať nielen zvyšky potravín a organický odpad, ale aj bioplasty. Spoločnosť predstavila na základnej škole Na bielenisku 2 v Pezinku plastový riad vo forme pohárov, misiek, tácok a vreciek na odpad z patentovaného bioplastu Nonoilen a prototyp kompostéra, ktorý umožňuje ich kompostovanie spolu so zvyškami potravín.

„Množstvo plastového odpadu stále narastá, jedna z možností, ako sa s týmto odpadom vysporiadať je recyklácia, no plasty viacnásobným spracovaním postupne strácajú svoje vlastnosti a nemožno počítať s viac ako 2 až 5-násobným spracovaním toho istého materiálu. Podiel bioplastov na celkovej produkcii plastov je dnes príliš malý a ich využitie je tak stále málo efektívne. Navyše, väčšina bioplastov sa dnes rozkladá len v riadenom komposte, v bežnom odpade sa nerozložia a môžu znehodnotiť recyklát. Preto sme sa snažili hľadať riešenie ako využiť bioplasty tak, aby sme predišli všetkým týmto problémom,“ povedal profesor Pavol Alexy z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorý sa so svojím tímom úspešne venuje problematike bioplastov dlhé obdobie.

„Náš bioplast Nonoilen vyrábame z prírodných zložiek. Dokáže sa rozložiť v komposte s riadenou teplotou za prítomnosti baktérií. Pracujeme však už i na druhej generácií bioplastu, ktorý by sa rozkladal priamo v prírode. Ak by stravovacie zariadenia, školy, firmy či reštaurácie vedeli využívať nádoby z bioplastu a na mieste spracovať i odpad, je to riešenie smerom k vyššiemu využitiu bioplastov,“ povedal Miroslav Galamboš zo spoločnosti Envirocare.

- Reklama -