Prezidentka dnes prijala najvyšších ústavných činiteľov

0
Zuzana Čaputová, prezidentka Slovenskej republiky (Autor: TASR)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenuje ústavných sudcov po tom, čo jej Národná rada SR dodá ďalších šiestich chýbajúcich kandidátov. Pokiaľ šesticu parlament zvolí vo štvrtok (20.6.), prezidentka vymenuje kandidátov čo najskôr tak, aby Ústavný súd SR bol už na budúci týždeň plne funkčný. Hovorila o tom po prijatí predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) v prezidentskom paláci. Danko potvrdil, že chce voliť šiestich kandidátov, k racionálnemu prístupu vyzval aj koaličných partnerov.

S opozíciou Danko rokovať neplánuje. “Bolo by to protiprávne z hľadiska koaličnej zmluvy a bezcharakterné,” myslí si. Spomenul aj konkrétne mená. “Vidím tam mená ako Edita Pfundtner, Rado Procházka. Ako človek budem voliť ľudí, ktorých tam vidím a zvolím šesť,” vyhlásil.

Prezidentka nesúhlasí s obavami predsedu Smeru-SD Roberta Fica, že ak nevyberie z už zvolených kandidátov troch, hrozia rôzne žaloby na princípe diskriminácie. “Nevidím na to žiaden dôvod, všetci doposiaľ zvolení kandidáti sú stále v hre, sú to potenciálni sudcovia ÚS SR,” konštatovala. Zdôraznila tiež, že nemôže a nebude podliehať politickým tlakom a bude sa riadiť ústavou. Tá podľa jej slov jasne hovorí, že parlament má povinnosť zvoliť dvojnásobný počet kandidátov. Prezidentka sa podľa svojich slov nebude brániť ani stretnutiu s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom, ktorý v pondelok (17.6.) povedal, že kým prezidentka nevymenuje troch sudcov, nie je dôvod voliť ďalších.

Čaputová s Dankom hovorili aj o zahraničnej politike. Vyjadrili záujem opätovne podpísať vyhlásenie troch najvyšších ústavných činiteľov o zahraničnopolitickom smerovaní SR. Čaputová informovala, že jej zahraničnopolitické stanoviská budú v súlade s programovým vyhlásením vlády. Pri rozhovore s Dankom sa dotkla aj jeho ciest do Ruska. “Rozvoj ekonomických vzťahov a spolupráce je určite na mieste, pokiaľ neohrozuje hodnoty EÚ, ktorej sme súčasťou,” poznamenala v tejto súvislosti.

Prezidentka aj predseda parlamentu vzájomné stretnutie hodnotili pozitívne. “Takmer sme nenašli rozpor,” poznamenal Danko. Obaja tiež potvrdili, že sa chcú stretávať aj naďalej. Danko naznačil, že by mohlo ísť aj o pravidelné stretnutia na úrovni troch najvyšších ústavných činiteľov. Osobne je však pripravený prísť do prezidentského paláca kedykoľvek ho prezidentka pozve.

Prezidentka Zuzana Čaputová rovnako presadzuje zmeny pri voľbe generálneho prokurátora. Chce, aby kandidátov mohli navrhovať nielen poslanci parlamentu. Avizovala to po utorkovom stretnutí s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD), ktorý to podľa jej slov podporuje. So šéfom kabinetu sa dohodla na pravidelnej komunikácii.

- Reklama -