sobota, 27 apríla, 2024
6.8 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Fecko (OĽANO): Všetci, ktorí sú dotknutí pozemkovými úpravami, by mali byť aktívni

Fecko (OĽANO): Všetci, ktorí sú dotknutí pozemkovými úpravami, by mali byť aktívni

0
Poslanec za hnutie OĽaNO Martin Fecko (Autor: SITA)

Pozemkové úpravy sú podľa neho dobrá vec, musia sa však postaviť na dobrých základoch. Upozornil na to, že katastrálne územie musí mať urobený tzv. register obnovenej evidencie práv k pozemkom, pokiaľ tam nie je, pozemkové úpravy tam nemôžu ísť. Registre obnovenej evidencie práv k pozemkom boli podľa neho niekde ukončené lepšie, inde horšie. „V tých územiach, kde sa cítite byť ukrátení a ide vaše katastrálne územie do pozemkových úprav, máte možnosť sa znovu domáhať odstránenia krivdy, ktorá vám bola spôsobená pri registroch obnovenej evidencie práv,“ zdôraznil Fecko s tým, že pokiaľ bol niekto ukrátený pri registri, tak pri pozemkových úpravách môže byť ukrátený až trojnásobne.

Ďalším bodom je podľa neho ukončenie reštitúcií. V tejto súvislosti vyzval občanov, ktorí majú reštitučné konania na územiach, ktoré idú do pozemkových úprav. „Apelujte na príslušných úradníkov okresných úradov pozemkových a lesných odborov, aby vám prednostne vašu reštitúciu ukončili,“ vyhlásil.

Zároveň informoval všetkých, ktorí mali vyčlenené pozemky do náhradného užívania do roku 2008 cez pozemkový úrad a tento pozemok užívajú, že v zmysle noviel zákonov, ktoré boli prijaté v Národnej rade (NR) SR, si musia do 31. októbra 2019 usporiadať vzťah užívania so zákonom o užívaní pozemkov lesných a poľnohospodárskych. „Mali by ste osloviť vlastníka, na ktorého pozemku ste, a v prípade, že s ním nedôjde k dohode, odporúčam, aby ste sa obrátili na príslušný pozemkový a lesný odbor okresného úradu, kde príslušní štátni zamestnanci vám dajú potrebné informácie,“ dodal.

 

- Reklama -